Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στη Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία  ακολούθησαν πριν λίγες μέρες ένας δημοσιογράφος και ένας πολιτικός μηχανικός.

Περπατώντας μία απόσταση 350 χιλιομέτρων με «χάρτη» τις Γραφές και ιστορικές αναφορές έφτασαν στις  πόλεις εκείνες, τις οποίες είχε επισκεφθεί κατά την περίοδο των αυτοκρατορικών χρόνων της Ρώμης ο Απόστολος Παύλος, για να κηρύξει τον λόγο του Θεού.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Δήμπαλας από τη Θεσσαλονίκη, με συνοδοιπόρο του τον πολιτικό μηχανικό Μιχάλη Παπαδόπουλο από το Κιλκίς μελέτησαν τις πράξεις των Αποστόλων, τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, ιστορικές αναφορές ερευνητών και στις λαϊκές παραδόσεις όσον αφορά τον ερχομό του Αποστόλου Παύλου από το Ίλιον της Μικράς Ασίας στη Μακεδονία κατά τη δεύτερη αποστολική του περιοδεία το 49-50 μ.Χ.

Έτσι κατέληξαν σε μία διαδρομή πεζοπορίας επί της παλαιάς εθνικής οδού Καβάλας- Δράμας- Σερρών- Θεσσαλονίκης- Πέλλας- Κατερίνης, με άξονες ως ιστορικούς τόπους αναφοράς την αρχαία Νεάπολη (σημερινή Καβάλα), τους Φιλίππους , την Αμφίπολη , την Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, τη Βέροια και την παραθαλάσσια περιοχή της Μεθώνης στη Βόρεια Πιερία.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής στη Μακεδονία ο Γιώργος Δήμπαλας συνέχισε τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα όπου επισκέφτηκε αρχικά το λιμάνι του Παλαιού Φαλήρου, σημείο άφιξης του Αγίου Παύλου σύμφωνα με τις παραδόσεις, ερχόμενος από τη Μακεδονία και μετέπειτα τον ιερό βράχο του Αρείου Πάγου πλησίον της Ακρόπολης όπου εκεί ο Απόστολος των Εθνών δίδαξε το Χριστιανισμό για πρώτη φορά στους Αθηναίους πολίτες.

Η πεζοπορία ολοκληρώθηκε με μία διαδρομή των 13 χιλιομέτρων από το αρχαίο λιμάνι των Κεχριών έως τον Μητροπολιτικό Ναό του πολιούχου της πόλης της Κορίνθου, Αποστόλου Παύλου.

Για την αναβίωσή του προσκυνηματικού οδοιπορικού, που σύμφωνα με τον κ. Δήμπαλα ήταν η πρώτη μετά το 1950, εργάστηκαν 150 εθελοντές. Μάλιστα προγραμματίζεται η προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τη διαδρομή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)