Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) (Δ), Αθήνα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017. Ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Υπήρξαν και θετικά συμπεράσματα από την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, που διήρκησε μόλις τριάντα λεπτά, παρότι νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος με την τοποθέτησή του στον ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους λίγο έλειχε να τορπιλίσει το ευνοϊκό κλίμα.

Τελικά όμως μέσα στα 30 λεπτά οι δύο ηγέτες κατάφεραν να διασφαλιστεί το καλό κλίμα και τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για το επόμενο διάστημα.

Τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες παρέμειναν και πίσω από τις κλειστές πόρτες με τις δύο πλευρές να εστιάζουν στα σημεία σύγκλισης παρά τα δεδομένα αγκάθια που υπάρχουν.

«Ήταν η έκτη συνάντησή μας κατά τον τελευταίο χρόνο. Πιστεύω ότι αυτό από μόνο του συνιστά σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ποιότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διότι, όπως θυμάστε, είχαμε τριβές τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ώστε όπου διαφωνούμε – και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών-, να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα απ’ όλα, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να συνεργαστούμε σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό», ήταν η αποτίμηση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λίγα λεπτά μετά το τέλος της συνάντησης μιλώντας στο CNN.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνάντηση ανέλαβαν να οργανώσουν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2025 στην Άγκυρα, όπου θα μεταβεί ο κ. Μητσοτάκης, ενώ θα προηγηθεί επίσκεψη του κ. Φιντάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο προκειμένου μαζί με τον κ. Γεραπετρίτη να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης.

Εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κοινή θέληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα με έμφαση «στην εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», ενώ το επόμενο διάστημα οργανώνεται συνάντηση των δύο υπουργών Μετανάστευσης προκειμένου να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα και τις δύο χώρες, για διαφορετικούς λόγους, και η συνεργασία τον τελευταίο χρόνο έχει αποδείξει ότι φέρνει καρπούς στο πεδίο. Αυτό, άλλωστε, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ.

«Είναι σημαντικό για την ΕΕ να υπερασπιστεί τα εξωτερικά της σύνορα, αλλά και να διαμορφώσει νόμιμες οδούς για μετανάστες με οργανωμένο τρόπο, για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε ανθρωπιστικές ευαισθησίες, αλλά θέλουμε να στείλουμε και το μήνυμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος ότι οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν νόμιμα, χωρίς να κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο. Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τους κανόνες της Σένγκεν. Έχουμε μια ευρωπαϊκή συμφωνία, κανείς δεν είναι απολύτως ικανοποιημένος, αλλά πρέπει να την εφαρμόσουμε».

«Διατηρούμε για τους εαυτούς μας το δικαίωμα να ανακόπτουμε την πορεία σκαφών προς τα νησιά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην μπαίνουν βάρκες στο νερό και μόνο οι τουρκικές αρχές μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό. Θέλουμε οι βάρκες να σταματούν, πριν πέσουν στο νερό. Φυσικά, σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έχουμε κάνει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, έχουμε καλύτερα κανάλια επικοινωνίας. Δεν θέλουμε να το αφήνουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρώπη» υπογράμμισε ακόμη.

Θετικά αξιολόγησαν οι δύο ηγέτες και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, «τα οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδουν και να μας δίνουν την δυνατότητα να εκτονώνομαι τις όποιες κρίσεις προκύψουν, να εκτονώνονται με ταχύτητα και ανώδυνα», σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Την αναγνώριση του ψευδοκράτους ζήτησε προκλητικά ο Ερντογάν

Το αγκάθι στη συνάντηση ήταν το Κυπριακό, καθώς λίγη ώρα πριν ο κ. Ερντογάν μίλησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επιμένοντας στη διχοτόμηση του νησιού.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο τις πάγιες θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας για την ανάγκη να ξεκινήσει ο διάλογος υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα το Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με την Αθήνα να διατηρεί την αισιοδοξία της πως παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν υπάρχουν περιθώρια να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο υπό την πίεση και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει είναι πάγια και σταθερή πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία, ακόμα στο διάλογο, στα πλαίσια των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας», σημείωσε κυβερνητική πηγή αμέσως μετά τη συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα συζήτησε ο κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τετ α τετ που είχαν αμέσως μετά την τριμερή συνάντηση με τον κ. Μακρόν.

Θετική η αποστροφή Ερντογάν για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Σχολιάζοντας την ομιλία που είχε προηγηθεί, η ίδια πηγή τόνισε ότι «είναι οι γνωστές θέσεις θέσεις της Τουρκίας οι οποίες δεν είναι αποδεκτές».

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος έδωσε έμφαση στην αποστροφή του κ. Ερντογάν στην ομιλία του για την επίλυση των ζητημάτων της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, την οποία κατέγραψε ως «μία θετική εξέλιξη διότι αν ποτέ καταφέρουμε να λύσουμε το ζήτημα αυτό μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να τα έχουμε βρει.

Άρα το γεγονός ότι έχουμε συμφωνήσει τουλάχιστον στην βασική λογική είναι μία θετική εξέλιξη». Άλλωστε αυτό είναι το κρίσιμο σημείο στις σχέσεις των δύο χωρών και το θέμα το οποίο δεν έχουν αγγίξει ακόμα στην ουσία του κατά τις συναντήσεις τους οι δύο ηγέτες. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο οι υπουργοί Εξωτερικών θα εκτιμήσουν ποτέ μπορούν εξειδικεύσουν περισσότερο.

Αυτή είναι και η εντολή που έχει δοθεί από τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν προς τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Χακάν Φιντάν οι οποίοι χειρίζονται το θέμα στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου.