Συγκεντρώσεις και πορείες με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, πραγματοποιούνται στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα (Προπύλαια) στην Θεσσαλονίκη (Καμάρα), στην Πάτρα (πλατεία Αγίου Γεωργίου) και σε άλλες πόλεις, κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί εξήγγειλαν δάσκαλοι και καθηγητές για συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Παράλληλα περίπου 150 πανεπιστημιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, δεν υιοθετεί τη λύση των διαδικτυακών εξετάσεων, ενώ το υπουργείο Παιδείας ζητά «να εφαρμοστεί ο νόμος».

Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ έχουν κηρύξει νέες στάσεις εργασίας από τις 11:00 π.μ. έως τις 14:00 για τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ “στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 01/02 στις 12:00 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα)” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η απόφαση της ΔΟΕ:

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 12 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30).

Η απόφαση της ΟΛΜΕ:

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 01/02 στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα). Για το λόγο αυτό προκηρύσσουμε στάση εργασίας από τις 11.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Ναι στις εξετάσεις με ψηφιακά μέσα αποφασίστηκε να γίνουν  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Πανεπιστήμια Πειραιά και Δυτικής Αττικής.

Συνεχίζονται εξάλλου οι καταλήψεις περίπου στο 1/3 των τμημάτων, δηλαδή 150 περίπου τμήματα τελούν υπο κατάληψη σε σύνολο 433.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων στη χώρα μας, ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και άρθρα για το δημόσιου πανεπιστημίου.

Διοργανώνεται νέο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.