Σε δηλώσεις με θετικό περιεχόμενο για την Ελλάδα προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του ταξιδιού του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί μία λύση με την οποία θα αισθάνονται κερδισμένες όλες οι πλευρές.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του η επίσκεψη στην Αθήνα “να φέρει μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Σημείωσε ότι “διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε”, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα.

“Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, ιδίως με τους γείτονές μας, αυτή είναι η προσέγγιση ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης” είπε και σημείωσε: “Ως γειτονικές χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα και την ίδια γεωγραφία μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος”.

Τάχθηκε υπέρ των λύσεων “καζάν – καζάν”

Υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε μία βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τάχθηκε υπέρ των λύσεων “καζάν – καζάν”, δηλαδή να κερδίζουν και οι δύο πλευρές (win – win).

“Εφαρμόζουμε με επιτυχία τη στρατηγική μας για την αύξηση του αριθμού των φίλων μας και τη μείωση του αριθμού των αντιπάλων μας στην εξωτερική πολιτική” ανέφερε ο Τ. Ερντογάν.

“Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου η μία πλευρά χάνει και η άλλη κερδίζει”, συνέχισε και πρόσθεσε ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία, με την οποία “λαμβάνει σάρκα και οστά η αρχή του να βγαίνουν όλοι κερδισμένοι, kazan-kazan”.

“Ο Νετανιάχου θα μείνει στην ιστορία ως ο χασάπης της Γάζας”

Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εκ νέου προς το Ισραήλ, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου “θα μείνει στην ιστορία ως ο χασάπης της Γάζας” καθώς προχώρησε “σε μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του αιώνα”.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό προσωπικά υπεύθυνο για τους θανάτους ανθρώπων στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας

“Ο Νετανιάχου, ο οποίος διέπραξε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του τελευταίου αιώνα, έχει ήδη περάσει στην ιστορία ως ο χασάπης της Γάζας”, είπε ο Ερντογάν.

Αυτό το “στίγμα” δεν το φέρει μόνο ο Νετανιάχου, αλλά και εκείνοι που τον υποστήριξαν “άνευ όρων”, πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, οι δηλώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης δεν δείχνουν ότι η παρούσα κατάπαυση του πυρός θα οδηγήσει σε εκεχειρία διαρκείας.

“Διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα”

Χθες, Τρίτη, ο Νετανιάχου επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησής του να καταστρέψει την ηγεσία της Χαμάς και τις στρατιωτικές της δυνατότητες όταν λήξει η κατάπαυση του πυρός.

“Οι δηλώσεις που προέρχονται από την κυβέρνηση Νετανιάχου περιορίζουν τις ελπίδες μας η ανθρωπιστική παύση να μετατραπεί σε μια εκεχειρία διαρκείας”, είπε ο Ερντογάν χωρίς να επεκταθεί επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα.

Ο τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε ωστόσο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, την οποία συμφώνησε η Χαμάς με το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την προσωρινή “παύση της αιματοχυσίας” στον θύλακα.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την λύση των δύο κρατών για τη σύγκρουση, έχει ασκήσει έντονη κριτική εις βάρος του Ισραήλ για την χερσαία και εναέρια επίθεσή του στη Γάζα, την οποία εξαπέλυσε σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς τον περασμένο μήνα, στην οποία περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 240 άλλοι συνελήφθησαν όμηροι.

“Θεωρούμε την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους, την ανθρωπιστική παύση, θετική εξέλιξη υπό την έννοια ότι σταματάει η αιματοχυσία”, δήλωσε ο Ερντογάν.

Όπως είπε, θα συζητήσει για την κατάσταση στη Γάζα στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ντουμπάι αργότερα μέσα στην εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τις διπλωματικές προσπάθειες για πλήρη εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων με κρατούμενους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει “ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό” την απομάκρυνση των υπηκόων της από τη Γάζα.