Πάνω από 18 τόνους χαρτιού συγκέντρωσε η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, από τις δύο Κυριακές των εκλογών, ενώ ακόμη σε περιφερειακούς Δήμους η συλλογή συνεχίζεται.

“ Συγκεντρώσαμε ψηφοδέλτια και φακέλους από τα 477 εκλογικά τμήματα του δήμου και τα πήγαμε στο κέντρο διαλογής. Αυτή η ποσότητα ανακυκλώνεται. Θα ξαναγίνει χαρτί”, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Ιακώβου. Η ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί και στις εθνικές εκλογές. Οι ποσότητες χαρτιού που συλλέχθηκαν τότε ήταν σαφώς λιγότερες.

Στις δύο Κυριακές των περασμένων αυτοδιοικητικών εκλογών όμως και παρά τις συστάσεις που απευθύνονται από πολλές πλευρές για χρήση λιγότερου χαρτιού στην προεκλογική περίοδο, οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν και πάλι μεγάλες ενώ εντύπωση προκαλεί ότι περισσότεροι από 2 τόνοι χαρτιού καταναλώθηκαν μόνο από τους υποψήφιους του δήμου Παύλου Μελά, ενός δήμου με 100.000 εκλογείς και περίπου 700 υποψήφιους.

Τρία κιλά χαρτί καταναλώνει ο κάθε υποψήφιος

Σύμφωνα με υπολογισμούς, του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Παύλου Μελά Σάκη Λαζαρίδη, που μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος καταναλώνει- κατά μέσο όρο-περί τα 3 κιλά χαρτί, σε αφίσες, κάρτες, φυλλάδια, φακέλλους και ψηφοδέλτια. Αναλογικά, για έναν δήμο μεγαλύτερο των 100.000 ψηφοφόρων η κατανάλωση χαρτιού σχεδόν διπλασιάζεται.

Στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, συγκεντρώθηκαν επίσης 2- 3 τόνοι χαρτιού από τα ψηφοδέλτια και τους φακέλλους.

“ Συγκεντρώσαμε την ποσότητα του χαρτιού και καλέσαμε τον ΦΟΔΣΑ να την παραλάβει καθώς έχουμε υπογράψει συμφωνία για την διαλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων”, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ιωάννης Καρτάλης.

Μπορεί και να καταστεί άχρηστο το χαρτί

H ποσότητα του χαρτιού  που δαπανήθηκε συνολικά για την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Μόνο ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας πάντως, την πρώτη Κυριακή των εκλογών, συγκέντρωσε 14 τόνους χαρτί. Όμως, εάν δεν ληφθεί μέριμνα, η συλλογή και η αποκομιδή του θα το καταστήσει άχρηστο.

Οι τόνοι χαρτιού που καταναλώνονται προεκλογικά και ειδικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές οπότε και οι υποψήφιοι είναι αριθμητικά πολλαπλάσιοι, είναι απαραίτητο να συλλέγονται και να ανακυκλώνονται. Διαφορετικά η οικολογική ζημιά είναι υπολογίσιμη.

Την κύρια ευθύνη φέρουν πάντως οι δήμοι. Οι περισσότεροι συλλέγουν το εκλογικό υλικό την επομένη των εκλογών. Όμως υπάρχουν μεγάλες ποσότητες προεκλογικού χαρτιού οι οποίες και δεν είναι δυνατόν να συλλεχθούν. Όπως είναι τα φυλλάδια στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων, στα γραμματοκιβώτια, οι κάρτες, οι φάκελλοι, τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια των υποψηφίων που διανέμουν σε εκδηλώσεις τους ή μέσα στα εκλογικά τους κέντρα.