Σε σειρά εκδηλώσεων μέσα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο παρέστη και μίλησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δίνοντας το μήνυμα των αξιών του πολιτισμού και της διαχρονικής σημασίας των εκδόσεων.

«Να έχετε πάντα ένα βιβλίο στα χέρια σας. Είναι ο πιο πολύτιμος φίλος, χωρίς να αντικαθιστά τη φιλία των ανθρώπων. Να διαβάζετε και να ονειρεύεστε», προέτρεψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μαθητές και μαθήτριες της τρίτης τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης, στους οποίους μίλησε, το πρωί, στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Η κ. Σακελλαροπούλου – η οποία χθες το βράδυ εγκαινίασε την 18η ΔΕΒΘ που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας- μίλησε στα παιδιά για το αγαπημένο της βιβλίο, «το απόλυτο παραμύθι» όπως είπε, τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, αλλά και για άλλα, όπως το «Γουίνι το αρκουδάκι» του Α.Α.Μιλν, τον «Τρελαντώνη» και τον «Μάγκα» της Πηνελόπης Δέλτα, τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της Άλκης Ζέη, αλλά και τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», του Τζ. Τόλκιν, και υποσχέθηκε στα παιδιά να στείλει αντίτυπα από τα αγαπημένα της βιβλία στο σχολείο τους για να τα έχουν στη δανειστική βιβλιοθήκη.

Ιστορίες για γίγαντες, βασιλιάδες, μπαλαρίνες και λύκους

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέτρεψε τα παιδιά να διαβάζουν και κλασσικά βιβλία, όπως τα βιβλία του Κάρολου Ντίκενς και του Ιουλίου Βερν, παραλληλίζοντας το «ταξίδι» μέσα από αυτά τα βιβλία με μία επίσκεψη στα μουσεία, στα οποία διατηρείται η παράδοση, ενώ εντυπωσιάστηκε από τη θέρμη των παιδιών να μιλήσουν για τα δικά τους αγαπημένα βιβλία.

Όχι μόνο άκουσε τους αγαπημένους τίτλους όλων των μαθητών και των μαθητριών για γίγαντες, βασιλιάδες, μπαλαρίνες και λύκους, αλλά συζήτησε με το καθένα και για την ιστορία και τα διδάγματά της και παρατήρησε ότι τα περισσότερα αγαπούν τις περιπέτειες.

«Στο σχολείο έχουμε ιδιαίτερη αγάπη για τα βιβλία», σημείωσε, με τη σειρά της, η εκπαιδευτικός Εμμανουέλα Ιωαννίδου, η οποία μαζί με τη συνάδελφό της Λίνα Παρικίδου συνόδευσαν τα παιδιά στην έκθεση. Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες ευχήθηκαν στην κ. Σακελλαροπούλου «χρόνια πολλά» για την χθεσινή ονομαστική της εορτή, τής έδωσαν δώρο κάρτες που έφτιαξαν και τής διάβασαν ποιήματά τους.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκαν στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO Τάσος Τζήκας και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου περιηγήθηκε στα περίπτερα της 18ης ΔΕΒΘ.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμεινε για αρκετή ώρα στο σταντ της Γερμανίας, καθώς στη φετινή έκθεση τιμώμενη είναι η γερμανόφωνη λογοτεχνία. Εκεί την υποδέχτηκε η Γερμανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντιγκ και η υπεύθυνη διοργάνωσης τιμώμενης χώρας Νίκι Θερόν και μίλησαν για τις νέες συνεργασίες που σχεδιάζονται μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

Το αρχείο του ποιητή  Ντίνου Χριστιανόπουλου

«Η τολμηρή ρεαλιστική ποίηση που καλλιέργησε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ήταν έκφραση εσωτερικού πάθους αλλά και οργής ενάντια στις προκαταλήψεις και την υποκριτική ηθική της εποχής», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινιάζοντας το μεσημέρι το αρχείο του ποιητή της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη- Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΒΚΠ-ΑΠΘ).

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση εγκαινιάζω σήμερα στη Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το λογοτεχνικό αρχείο του Ντίνου Χριστιανόπουλου, που είχε την καλοσύνη να δωρίσει στο ίδρυμα ο κύριος Ιωάννης Μέγας, εκπληρώνοντας παλαιότερη επιθυμία του ποιητή, την οποία είχε εκφράσει και δημόσια όταν αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής», είπε η κ.Σακελλαροπούλου, ευχόμενη το Αρχείο Χριστιανόπουλου να γίνει πόλος έλξης για τους φοιτητές, τους ερευνητές και τους μελετητές του έργου του.

Όπως εξήγησε, η μεγάλη διαδρομή του πολυσχιδούς δημιουργού έχει αποτυπωθεί σε πλήθος λογοτεχνικών και ιστορικών τεκμηρίων, τα οποία «έπρεπε πάση θυσία να διασωθούν, όχι μόνο γιατί αποτελούν πολύτιμο ερευνητικό υλικό για τους νέους φιλολόγους, αλλά πρωτίστως γιατί το σύνολο των γραπτών του είναι και η μόνη πνευματική κληρονομιά μιας λογοτεχνικής γενιάς που σημάδεψε την μεταπολεμική ιστορία της Θεσσαλονίκης και άφησε βαθύ αποτύπωμα στις συνειδήσεις των πολιτών της».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου μέσα από το οποίο «πρόβαλε τις κοινωνικές ανησυχίες του για τις προσφυγικές γειτονιές, τους ανήμπορους ανθρώπους του περιθωρίου, τους άνεργους και τους μετανάστες των εργατικών προαστίων», ενώ «την ίδια έγνοια για τους συνανθρώπους του συναντάμε και στα τελευταία πεζά του ποιήματα». «Ανήσυχος και αντισυμβατικός, θέλησε μέσα από τα μονοπάτια της ποίησης να έχει πάντα λόγο για το παρόν και το μέλλον του τόπου του», τόνισε.

Ν. Παπαϊωάννου: Τιμή για το πανεπιστήμιό μας

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στον χώρο ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου και η Διευθύντρια ΒΚΠ-ΑΠΘ, Αγγελική Χατζηγεωργίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο συγγραφέας και συλλέκτης Ιωάννης Μέγας.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε πως η σχέση του Ντίνου Χριστιανόπουλου με το Αριστοτέλειο ήταν κάθε άλλο παρά ευκαιριακή, καθώς «σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας και είναι τιμή για το Πανεπιστήμιό μας το γεγονός ότι μία από τις ελάχιστες διακρίσεις που αποδέχθηκε στη μακρόχρονη πορεία του ήταν η αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος».