Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας, οι άνθρωποι του αθλητισμού, οι λάτρεις του ραδιοφώνου, οι καλλιτέχνες, οι φίλαθλοι όλων των ομάδων και οι πολίτες στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκαν σήμερα με συγκίνηση τον θάνατο του σπουδαίου δημοσιογράφου και κορυφαίου εκφωνητή στις μεταδόσεις αθλητικών αγώνων Γιάννη Λογοθέτη, αγιάτρευτου Θεσσαλονικιού, λογοτέχνη και στιχουργού.
Ο Γιάννης Λογοθέτης έφυγε από την ζωή, αφού τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, που τον είχαν καταβάλλει.
Επί πολλά χρόνια μέσω του κρατικού ραδιοφώνου μετέδιδε τους αγώνες ποδοσφαίρου από τα γήπεδα της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας με την χαρακτηριστική φωνή, τα έξυπνα ανέκδοτα και τις λεπτομερείς περιγραφές. Όλοι τον θυμούνται από την δεκαετία του ΄60 να ξεσηκώνει τις παρέες των φιλάθλων και να σκορπίζει ενθουσιασμό στις κερκίδες.
Ο Γιάννης Λογοθέτης σε περιγραφή αγώνα την δεκαετία του ΄70.
Συνεργάστηκε με πολλά μέσα ενημέρωσης και με εφημερίδες, αλλά μεγάλη του αγάπη ήταν το ραδιόφωνο.
Ο Γιάννης Λογοθέτης, ο μετρ των ποδοσφαιρικών ραδιοφωνικών περιγραφών και δάσκαλος της αθλητικής δημοσιογραφίας, έφυγε από τη ζωή σήμερα, Κυριακή, το πρωί, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένειά του, στον δημοσιογραφικό και στον αθλητικό κόσμο.
Περιέγραψε εκατοντάδες αναμετρήσεις από όλα τα γήπεδα (Τούμπα, Χαριλάου, Καυτανζόγλειο, Καλαμαριά), γνώρισε όλους τους αστέρες της εποχής, οι περιγραφές του έγιναν «σύμβολο» και ταυτίστηκαν με πολλά μεγάλα ματς.
Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο Λογοθέτης έχει διηγηθεί, ο Μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου και καλός του φίλος, Γιώργος Κούδας, του είχε πει μια φορά μετά από έναν αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο: «Κύριε Λογοθέτη σας ζητώ συγγνώμη γιατί με την κακή μου σημερινή εμφάνιση δυσκόλεψα την περιγραφή σας».
Μετά την καθιέρωση της ελεύθερης ραδιοφωνίας Ο Γιάννης Λογοθέτης ήταν υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος στα ραδιόφωνα 105 ΔΕθ, Πανόραμα 98,4 και ΑΛΦΑ 103, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε ενημερωτικές εκπομπές.
Μαζί με τον Γιώργο Κούδα είχαν αθλητική εκπομπή στο Πανόραμα 98,4 συνεπικουρούμενοι από τον αλησμόνητο Πλάτωνα Φορόπουλο.
Ο Γιάννης Λογοθέτης έγραφε ποίηση και είχε εξαιρετικές επιδόσεις ως στιχουργός. Λάτρευε την ελληνική γλώσσα και στις καθημερινές του συναντήσεις δεν παρέλειπε να επικαλείται αποσπάσματα από στίχους έργων μεγάλων ποιητών όπως ο Σεφέρης, ο Ρίτσος και ο Ελύτης.
Στις παρέες ήταν περιζήτητος για το χιούμορ του και τα υπέροχα ανέκδοτα.
Τον αποχαιρετά η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης
Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη το μέλος της Γιάννη Λογοθέτη, που πέθανε σήμερα, Κυριακή 25/7/21, σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας την ανεξίτηλη σφραγίδα του στη «χρυσή εποχή» των ραδιοφωνικών μεταδόσεων ποδοσφαιρικών αγώνων και στην αθλητική δημοσιογραφία.
Γεννημένος το 1932 στην Αλεξανδρούπολη, σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ. Εργάστηκε στις εφημερίδες Δράσις, Ελεύθερος Λόγος, Βραδυνή, Ελληνικός Βορράς, στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Ο Γιάννης Λογοθέτης υπήρξε η εμβληματική φωνή της Βόρειας Ελλάδας στους ραδιοφωνικούς δέκτες τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80 μεταδίδοντας με τον απολύτως προσωπικό τρόπο του τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Θεσσαλονίκης, μέσω της συχνότητας της ΕΡΑ. Τόσο το κοινό όσο και οι παίκτες που μεσουράνησαν στα γήπεδα την περίοδο εκείνη τον είχαν ταυτίσει με την ενημέρωση γύρω από το ποδόσφαιρο, και όλοι αναγνώριζαν το ήθος, την καλλιέργεια, την ευγένεια και την αφοσίωσή του στην αθλητική δημοσιογραφία.
Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ τον είχε τιμήσει το 2009 για την προσφορά του στην αθλητική δημοσιογραφία, στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης «Μπαλαδόροι στα γήπεδα της Βόρειας Ελλάδας, 1950-1979».
Η ΕΣΗΕΜ-Θ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη το πανάξιο μέλος και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Η κηδεία του Γιάννη Λογοθέτη θα γίνει αύριο, Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, στις 10.30 π.μ., από τον Ιερό Ναό Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Μια τιμητική εκδήλωση πριν από δύο χρόνια
Αξίζει να θυμηθούμε όσα έγιναν σε μια τιμητική εκδήλωση για τον βετεράνο δημοσιογράφο Γιάννη Λογοθέτη, στο περίπτερο του οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία στο Φεστιβάλ Βιβλίου πριν από δύο χρόνια.
Το ρεπορτάζ από τα Politismika.gr:
Ιστορίες βγαλμένες από δημοσιογραφικές περιπέτειες, πολλές εκ των οποίων δεν συμπεριελήφθησαν στο βιβλίο του Νίκου Δημαρά “Δημοσιογραφικά Παρασκήνια” (εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία), αφηγήθηκαν βετεράνοι δημοσιογράφοι, σε μια φιλική συνάντηση, το βράδυ του Σαββάτου 22 Ιουνίου, στο περίπτερο των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία, στο 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στη Νέα Παραλία.
Στη φωτογραφία από αριστερά: Γιώργος Τραπεζανίδης, Νίκος Δημαράς, Άγγελος Κολοκοτρώνης, Γιάννης Λογοθέτης, Βασίλης Κοντογουλίδης, Αντώνης Μαλλιάρης και Νίκος Βολωνάκης.
Οι γνωστοί δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης συνάντησαν τον συνάδελφο τους Νίκο Δημαρά, σε μια βραδιά που είχε τιμητικό χαρακτήρα για τον βετεράνο δημοσιογράφο και sport caster των γηπέδων Γιάννη Λογοθέτη, ο οποίος παραβρέθηκε και αφηγήθηκε ανέκδοτες ιστορίες από τους αγωνιστικούς χώρους και από τα ραδιοτηλεοπτικά στούντιο.
Στον Γιάννη Λογοθέτη απονεμήθηκε τιμητικός πάπυρος από τον Οργανισμό Μαλλιάρης- Παιδεία και από τους «Βετεράνους του Τύπου». Η απονομή έγινε από τον εκδότη Αντώνη Μαλλιάρη.
Ο Γιάννης Λογοθέτης με χαρακτηριστικές κινήσεις περιγράφει ιστορίες από τα γήπεδα και ο Νίκος Δημαράς ζητά διευκρινίσεις επί των γεγονότων της αφήγησης.
Τον τιμώμενο δημοσιογράφο πλαισίωσαν οι συνάδελφοι του Άγγελος Κολοκοτρώνης, Νίκος Βολωνάκης, Σωτήρης Θεολογίδης και Γιώργος Τραπεζανίδης, ο γνωστός sport caster και συνοδοιπόρο του στα γήπεδα Γιώργος Κωνσταντινίδης. Παρόντες ήταν επίσης οι δημοσιογράφοι Κώστας Μπλιάτκας, Χρήστος Καραγιαννόπουλος, Βασίλης Κοντογουλίδης, Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, Φώτης Κουτσαμπάρης (ως εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία), η δημοσιογράφος γεύσης και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου.