Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε σήμερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου δεν αναμένεται να αξιοποιήσει την εντολή μετά την βαριά ήττα με 21 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ. Συνεπώς πρόκειται να την επιστρέψει αυθημερόν, όπως άλλωστε πιστεύεται ότι θα κάνει και ο Ν. Ανδρουλάκης.

Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Φταίνε τα άλλα κόμματα των προοδευτικών δυνάμεων

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος το μήνυμα που μετέδιδαν κομματικές πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν ότι «ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική», αλλά με υπαιτιότητα των υπολοίπων προοδευτικών δυνάμεων.

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», αποσείοντας με αυτόν τον τρόπο την ευθύνη για την αποτυχία του εγχειρήματος από τις πλάτες της Κουμουνδούρου.

Τα πρώτα σύννεφα και η αυτοκριτική 

Την ίδια ώρα, οι πρώτες ηχηρές φωνές αυτοκριτικής που καταγράφονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σταχυολογούν μια σειρά από λάθος επιλογές και άστοχα πεπραγμένα, όπως στην περίπτωση του Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα υποστήριξε πως «μας έφτυσαν, δεν βρέχει» αναγιγνώσκοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η περίοδος της παιδικής χαράς τελειώνει με ένα χαστούκι. Μας έφτυσαν, δεν βρέχει. Το χαστούκι είναι η τελευταία ευκαιρία να σοβαρευτούμε. Η δεύτερη ευκαιρία που μας δόθηκε με το 32% του 2019 δεν υπάρχει πια. Την κατασπαταλήσαμε τόσο που χειρότερα δε γινόταν.

Η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών του 2019 για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και μετασχηματισμό του κόμματος, που γέννησε ελπίδα σε χιλιάδες δημοκρατικού κόσμου, ενταφιάστηκε πανηγυρικά σε εσωκομματικές ισορροπίες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί σύντροφοι θεωρούσαν το 32% του 2019 ως βάση εκκίνησης. Απογείωση από την πραγματικότητα. Απ’ την αρχή λοιπόν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Τσίπρας, με τους προβληματισμούς του να βρίσκουν απήχηση σε σημαντικό μέρος του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής  αύριο 

Υπό αυτό το πρίσμα, η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αύριο, Τετάρτη για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και τη χάραξη των επόμενων κινήσεων του κόμματος ενόψει του δεύτερου γύρου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Για αρκετά στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση ενέχει πλέον στοιχεία υπαρξιακού χαρακτήρα για την μετέπειτα πορεία του κόμματος.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν και οι επικείμενες αλλαγές, που προανήγγειλε το βράδυ του πρώτου γύρου των εκλογών ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.