Μια νέα μορφή πανδημίας αποτελούν για την Ελλάδα οι μικροβιακές λοιμώξεις, ενώ την  ίδια ώρα συνεχίζουν να είναι απαισιόδοξα τα στοιχεία για  την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, καθώς και στην μικροβιακή αντοχή.

Η χώρα μας είναι πρώτη στις απώλειες, με 2.000 θανάτους από πολυανθεκτικά μικρόβια για το 2020, σε αντίθεση με την Σουηδία, όπου με ισάριθμο πληθυσμό, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 300 θάνατοι.

Ειδικότερα, η χώρα μας για 14η χρονιά, συνεχίζει να έχει τη θλιβερή πρωτιά στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, καθώς και στην μικροβιακή αντοχή, τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικά οι ειδικοί ανέφεραν ότι το 16% των πολιτών προμηθεύεται από το φαρμακείο αντιβιοτικά χωρίς συνταγή, ενώ το 50% των νοσοκομειακών λοιμώξεων μπορεί να προληφθεί με τη συστηματική εφαρμογή των μέτρων πρόληψης.

Τι συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες

«Να σπάσει η Αλυσίδα της Μικροβιακής Αντοχής» στην κοινότητα και τα νοσοκομεία, καλούν την Πολιτεία, την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες, ειδικοί επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών και στην μικροβιακή αντοχή.

Στο επιστημονικό Forum, που διοργάνωσε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων της «Πανελλήνιας Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και την Αξία των Εμβολίων», οι συμμετέχοντες επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η μάχη με τα μικρόβια, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο παγκοσμίως.

Επισήμαναν τον αυξανόμενο κίνδυνο από τα superbugs (υπερμικρόβια) -που τρέφονται από τα αντιβιοτικά και αποτελέσουν άμεση απειλή για νέα φονική πανδημία.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά και τη Μικροβιακή Αντοχή του ΠΟΥ (18-24 Νοεμβρίου).

Ν Σύψας: Έχουμε στην Ελλάδα μια σιωπηρή πανδημία

Για τα ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Νικόλαος Σύψας, τονίζοντας ότι από το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης υπάρχει ένα «sos» για τα ανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία και πρόσθεσε:

«Η πραγματικότητα δυστυχώς δεν είναι πάρα πολύ καλή για τα ελληνικά νοσοκομεία. Έχουμε στην Ελλάδα μια σιωπηρή πανδημία. Είχαμε την πανδημία της covid, τώρα έχουμε μια σιωπηρή πανδημία, η οποία είναι η πανδημία των πολύ ανθεκτικών μικροβίων.

Η Ελλάδα δυστυχώς, με μια μία έκθεση την οποία έκανε η επιτροπή του ECDS, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα μας προ εξαμήνου, έχει πολύ, αν θέλετε, κακά ποιοτικά στοιχεία όσον αφορά την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Ίσως είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε ποσοστά λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια. Από τις πρώτες χώρες στην κατανάλωση αντιβιοτικών, οι οποίες προκαλούν.

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών προκαλεί και την αντοχή και βεβαίως έχουμε και προβλήματα στον λεγόμενο έλεγχο των λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κοκτέιλ πολύ επικίνδυνο, διότι χιλιάδες Έλληνες ασθενείς χάνουν κάθε μέρα, κάθε χρόνο τη ζωή τους στα νοσοκομεία από τέτοιου είδους λοιμώξεις, πράγμα το οποίο είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας”.