Εκατόμβη νεκρών προκάλεσε το Ισραήλ σήμερα στον Λίβανο με το πιο εκτεταμένο κύμα αεροπορικών πληγμάτων εναντίον εκατοντάδων στόχων της Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 274 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 400.

Ο απολογισμός δόθηκε από τον Λίβανο, που προειδοποίησε τους κατοίκους να εκκενώσουν περιοχές όπου όπως ανέφερε η ένοπλη οργάνωση αποθηκεύει όπλα.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι είπε ότι το Ισραήλ έχει καταρτίσει ένα σχέδιο καταστροφής της χώρας. «Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου είναι ένας πόλεμος εξόντωσης από κάθε άποψη, ένα σχέδιο καταστροφής με στόχο την εξάλειψη των λιβανέζικων χωρών και πόλεων», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μικάτι.

Οι ενέργειες θα συνεχιστούν

«Βαθαίνουμε τις επιθέσεις μας στον Λίβανο, οι ενέργειες θα συνεχιστούν μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας: την επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ με ασφάλεια στα σπίτια τους», δήλωσε ο Γκάλαντ σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. «Αυτές τις ημέρες οι Ισραηλινοί πολίτες θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους», πρόσθεσε.

Έκανε τις δηλώσεις αυτές αφότου ο ισραηλινός στρατός έθεσε στο στόχαστρο την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και σε βόρεια περιοχή κοντά στη Συρία.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε νωρίτερα πως τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και υγειονομικοί, και περισσότεροι από 400 έχουν τραυματιστεί από τα σημερινά πλήγματα του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιτσάι Αντράεε ανέφερε σε ανάρτηση στο X πως μέχρι τώρα, τουλάχιστον 300 στόχοι της Χεζμπολάχ έχουν πληγεί έπειτα από προειδοποίηση νωρίτερα ότι επίκεινται αεροπορικά πλήγματα σε σπίτια στον Λίβανο, όπου είναι «κρυμμένα όπλα της Χεζμπολάχ».

Απάντησε με ρουκέτες η Χεζμπολάχ

Απαντώντας, η Χεζμπολάχ δήλωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες σε ισραηλινά στρατιωτικά φυλάκια. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ.

Ο Ιμάντ Κρεϊντίεχ, επικεφαλής της εταιρίας τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Ogero, δήλωσε στο Reuters πως τουλάχιστον 80.000 αυτόματες κλήσεις που καλούσαν τον κόσμο να εγκαταλείψει την περιοχή του εντοπίστηκαν στο δίκτυο. Δεν απαντήθηκαν όλες. Οι κλήσεις αυτές είναι «ψυχολογικός πόλεμος για να προκαλέσουν χάος», πρόσθεσε.

Κάτοικοι του νοτίου Λιβάνου έλαβαν σήμερα κλήσεις από λιβανέζικο αριθμό που τους καλούσε να απομακρυνθούν αμέσως 1.000 μέτρα μακριά από οποιαδήποτε θέση χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, μετέδωσε δημοσιογράφος του Reuters στον νότο, ο οποίος έλαβε αυτή την κλήση.

Κλήσεις για εκκένωση έχουν ληφθεί σε τηλέφωνα που φθάνουν μέχρι τη λιβανέζικη πρωτεύουσα Βηρυτό.

Κλειστά τα σχολεία στις περιοχές που γίνονται στόχος

Nωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας του Λιβάνου Αμπάς Χαλάμπι δήλωσε ότι τα σχολεία στις περιοχές της χώρας που είναι στόχος ισραηλινών πληγμάτων θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ζήτησε «την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων» σήμερα και αύριο Τρίτη λόγω «της στρατιωτικής κατάστασης και της κατάστασης ασφαλείας».

Η εντολή αφορά τα σχολεία που βρίσκονται στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, που είναι στόχος σφοδρών πληγμάτων από το Ισραήλ, όπως και αυτά στα νότια προάστια της Βηρυτού όπου την Παρασκευή σημειώθηκε φονική επιδρομή.

Λιβανέζοι εγκαταλείπουν τις περιοχές που επλήγησαν

Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media φαίνεται να δείχνουν Λιβανέζους κατοίκους να φεύγουν από περιοχές στα νότια της χώρας που πλήττονται από τις ισραηλινές επιθέσεις. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για άνοιγμα σχολείων στη Βηρυτό για την υποδοχή των εκτοπισμένων.

Το Λιβανέζικο Πρακτορείο Ειδήσεων εξήγησε ότι υπάρχει σοβαρή κυκλοφοριακή συμφόρηση στον αυτοκινητόδρομο και στο τρίγωνο Khalde και στις δύο κατευθύνσεις που οδηγούν στη Βηρυτό, λόγω του εκτοπισμού από τα νότια αλλά και των κλειστών σχολείων.

(Πηγές: ΕΡΤNews, Reuters, Afp, ΑΠΕ-ΜΠΕ)