Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που δίνει την δυνατότητα να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου οι πολίτες που το επιθυμούν.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής με τις ψήφους της πλειοψηφίας, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας.

Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άλλαξαν θέση από τη συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές μέχρι και την ψηφοφορία. Η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε «παρών».

Όχι για τις εθνικές εκλογές

Ωστόσο, η τροπολογία που εισάγει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές δεν έλαβε τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα 200 ψήφους και απορρίφθηκε. «Υπέρ» ψήφισε και πάλι μόνον η πλειοψηφία, «παρών» δήλωσε η Πλεύση Ελευθερίας και «κατά» τα υπόλοιπα κόμματα.

Την αλλαγή στάσης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ στηλίτευσε στην καταληκτική της τοποθέτηση η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία είπε:

«Προβληματίζομαι κατά πόσο είναι ειλικρινής η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία. Αν ενόχλησε αυτή η διαδικασία, θα μπορούσαν να καταγγείλουν και να πουν κακώς φέρατε την τροπολογία, αλλά, αν συμφωνούν, να υπερψηφίσουν. Αν διαφωνούν, να καταψηφίσουν την τροπολογία, αλλά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μήπως η συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν προσχηματική; Ψήφισαν ”ναι” επί της αρχής στην επιτροπή για την επιστολική και όταν η κυβέρνηση είπε πάμε και στις εθνικές είπαν ”όχι”, ούτε και στις ευρωεκλογές. Κυβίστηση από τις λίγες…».

Η κυβέρνηση θα  επαναφέρει τις διατάξεις

Η κυρία Κεραμέως, πάντως, διαμήνυσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τις διατάξεις προς ψήφιση μέχρις ότου δοθεί η δυνατότητα επιστολικής ψήφου στους κατοίκους του εξωτερικού.

«Τους επόμενους μήνες, εικάζω, θα περιοδεύετε, στον κόσμο, σε μέρη με Έλληνες πολίτες που ζητούν και περιμένουν την εξέλιξη που συζητάμε σήμερα, και θα σας ρωτήσουν γιατί δεν ψηφίσατε για να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου μέσω επιστολικής; Και τι θα απαντήσετε εκεί; Είχαμε πρόβλημα με τη διαδικασία; Ένα από τα μεγάλα που μας προσάπτουν οι πολίτες είναι πως δεν βλέπουμε το δάσος και χανόμαστε στα δέντρα. Και το δάσος είναι ένα, συζητάμε 50 χρόνια για την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού», κατέληξε η υπουργός.