Μεταξύ των θησαυρών της είναι η Χάρτα του Ρήγα, η «Περί Ζώων Ιστορία» του Αριστοτέλη, όπως εκδόθηκε από τον Άλδο Μανούτιο στη Βενετία και ο Παγκόσμιος Χάρτης του Ανθίμου Γαζή. Σημαντική ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.-

 

Εγκαινιάζοντας το νέο εμβληματικό κτίριο της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι αυτή η Βιβλιοθήκη, με τους θησαυρούς που κρύβει στα ράφια και τα αρχεία της, «θεωρείται -και δικαίως- η δεύτερη μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη μας μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη».

Το νέο κτίριο της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις 6.800 τ.μ., διαθέτει 153.000 τόμους, 380 χειρόγραφα και χάρτες, 315 κώδικες, 70.000 λυτά έγγραφα, καθώς και 400.000 ψηφιοποιημένες σελίδες. Μεταξύ των θησαυρών της, στους οποίους ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ενδεικτικά, είναι η Χάρτα του Ρήγα-έκδοση του 1796-1797, η «Περί Ζώων Ιστορία» του Αριστοτέλους, όπως εκδόθηκε από τον Άλδο Μανούτιο το 1497 στη Βενετία, ο Παγκόσμιος Χάρτης του Ανθίμου Γαζή (1800), το Λεξικό του Σουΐδα (1499, έκδ. Δημητρίου Χαλκοκονδύλη), ο  Κώδικας της Ζάβορδας κ.ά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης θα λειτουργήσει στο μέλλον «ως εργαστήρι “γνώσης” και “σοφίας” και ως εθνική πνευματική εστία, παρέχοντας τις υπηρεσίες της στον άνθρωπο και το πνεύμα».

Κιβωτός της ιστορίας μας

«Η Βιβλιοθήκη της Κοζάνης είναι μία κιβωτός της ιστορίας μας… αλλά και μία πυξίδα για τον μέλλον του τόπου μας» τόνισε δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης. «Η περιοχή μας βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο, κατά την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε» επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε ότι η Βιβλιοθήκη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μία κυψέλη των γραμμάτων και του πολιτισμού. «Ζούμε σε μία δύσκολη, διαρκώς μεταβαλλόμενη και ανταγωνιστική εποχή και οφείλουμε να κάνουμε έντονο το στίγμα μας», υπογράμμισε. Ακόμη, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με τη λειτουργία τής νέας βιβλιοθήκης «πέρα και πάνω από τις όποιες διαχωριστικές γραμμές, μπορούμε να συνδιαμορφώνουμε μαζί ένα νέο όραμα για την Κοζάνη που αγαπάμε».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ιστορικά η Βιβλιοθήκης της Κοζάνης «αποτελεί ένα σημείο συνένωσης των δυνάμεων της πόλης και βρίσκεται στην καρδιά και στο πνεύμα της κοζανίτικης κοινωνίας».

«Οι σπάνιες συλλογές της Βιβλιοθήκης μας δεν είναι απόκτημα πλειστηριασμών, αλλά προσφορά των ανθρώπων της πόλης. Στις ενθυμήσεις των παλαιών αυτών εντύπων και αρχείων, στα περιθώρια των σελίδων τους, αναδύεται η κρυμμένη -αλλά ποτέ χαμένη- μαρτυρία του λαού μας» παρατήρησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Βιβλιοθήκης, Παναγιώτης Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος μίλησε για «τη σημασία του ρόλου της Βιβλιοθήκης στην εποχή της ανοιχτής πληροφορίας, που είναι ίσως πιο κρίσιμη από ποτέ» και διαβεβαίωσε ότι «θα υπηρετήσουμε αυτόν τον ρόλο σε μία ιδιαίτερη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας». Αναφέρθηκε ονομαστικά στις προηγούμενες δημοτικές Αρχές που συνέδραμαν στην υλοποίηση της ιδέας του νέου κτιρίου της Βιβλιοθήκης, αλλά και στους επώνυμους και ανώνυμους πολίτες που συνέβαλαν στη διάσωση του αρχείου της. Όπως, για παράδειγμα, του ευεργέτη της πόλης και της Βιβλιοθήκης, Νικόλαου Δελιαλή, ο οποίος -με κινηματογραφικό τρόπο- κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής διέσωσε τους σπανιους θησαυρούς της.

Μαρτυρίες και ντοκουμέντα

Μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα, ο αντιδήμαρχος περιέγραψε πώς ο Ν. Δελιαλής με λίγους συνεργάτες του, διαπερνώντας στρατιωτικούς ελέγχους καθημερινά, μετέφερε με κίνδυνο ζωής τις ιστορικές συλλογές της από το κέντρο της πόλης στο υπόγειο ενός μικρού ναού, του Ιερού Ναού του Αγίου Λαζάρου. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ένας από τους μοναδικούς επιζώντες εκείνης της επικίνδυνης αποστολής είναι ο Ιωάννης Ζήγρας, ο οποίος στην ηλικία μόλις των οκτώ ετών συνέδραμε τον πατέρα του, Σπύρο Ζήγρα, κατά τη μεταφορά και φύλαξη των θησαυρών και «για λόγους τιμής και ευγνωμοσύνης βρίσκεται σήμερα στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης».

«Φροντίσαμε να συμβάλλουμε και από την πλευρά μας -μέσω του ΕΣΠΑ- στην ολοκλήρωση του κτιρίου και θα το κάνουμε και εις το μέλλον, γιατί κανένα κτίριο δεν έχει νόημα να υπάρχει όταν είναι άδειο» σημείωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Θόδωρος Καρυπίδης και συμπλήρωσε: «Η Βιβλιοθήκη μάς δείχνει τον δρόμο και επιθυμούμε να έχει την τύχη που αξίζει σε όλους μας».

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτήρισε στολίδι πολιτισμού της βόρειας Ελλάδας το νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης και εξήρε των συνεργασία των φορέων της αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας και του κράτους, στην κατασκευή και χρηματοδότηση του έργου.

Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος περιηγήθηκε στους χώρους της Βιβλιοθήκης, στο αναγνωστήριο και στη δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο τμήμα όπου φυλάσσονται -σε ειδικές συνθήκες- οι πολύτιμοι θησαυροί, όπως η χάρτα του Ρήγα, παλαίτυπα και σπάνιες εκδόσεις από τον 14ο και 15ο αιώνα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ