Σε δύσκολες ατραπούς εισέρχεται η ΝΔ μετά την διαγραφή του Αντώνη Σαμαράς από  τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαιτίας της σφοδρής επίθεσής του στην κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό, στον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη και στις πολιτικές της ΝΔ, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού ανοίγει προφανώς μια νέα σελίδα στη ΝΔ. Επαναφέρει κατ’ αρχάς στις μνήμες το βαρύ παρελθόν της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Σαμαρά, αλλά στέλνει και το μήνυμα ότι πρόκειται για μια ηγετική κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού, μια διαγραφή-τομή ως προς τη διαχείριση της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά αποτελεί ερώτημα το τι θα κάνουν οι περίπου 10 βουλευτές, που πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά; Σκέφτονται να τον ακολουθήσουν με ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση, κάτι που θα σήμαινε πτώση της κυβέρνησης ή θα περιμένουν μέχρι να δουν τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς; Πάντως, η κυβέρνηση, ούτως ή άλλως φθείρεται και έχει απώλειες ακόμη και από την πλευρά των “Καραμανλικών”, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τον κ. Μητσοτάκη.

Δίλημμα στους πολίτες: Σταθερότητα ή πατριδοκαπηλεία;

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι η αιφνιδιαστική και ταυτόχρονα αναπόφευκτη διαγραφή Σαμαρά κλείνει μια περίοδο 18 μηνών με αμήχανο πολιτικό πρόσημο (εξαιτίας λαθών και απουσίας αντιπολίτευσης).

Και θέτει στους πολίτες ένα ξεκάθαρο δίλημμα ανάμεσα στη σταθερότητα που παρέχει η εκλεγμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε όσους υποδαυλίζουν ή στηρίζουν ανοιχτά τον “πατριδοκάπηλο τσαρλατανισμό της ακροδεξιάς και της λαϊκής Δεξιάς”, όπως πιστεύουν στο Μαξίμου.

Τι θα γίνει στην ψήφιση του προϋπολογισμού

Αίνιγμα αποτελεί η στάση που θα κρατήσει στο εξής ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν ανέμενε τη διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε σχεδιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να ταξιδέψει σήμερα για τις ΗΠΑ. Το πρώτο τεστ θα δοθεί συντόμως, με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025. Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει αυτή τη στιγμή 155 βουλευτές, μετά τη διαγραφή Σαμαρά, και μένει να αποδειχθεί τι στάση θα κρατήσουν όσοι διατηρούν καλή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, τώρα που τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Το δεύτερο αίνιγμα είναι αν ο κ. Σαμαράς θα κινηθεί επιθετικά εναντίον της ΝΔ, πριμοδοτώντας κόμματα που βρίσκονται στις παρυφές της άκρας Δεξιάς και της λαϊκής Δεξιάς. Είναι ενδεικτικό ότι από καιρό κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μετέτρεψε την ΝΔ σε Ποτάμι, ενώ και στη δήλωση μετά την διαγραφή του επανέλαβε τα περί μετάλλαξης του κόμματος, ενδεικτικό της άποψης που διατηρεί για τη φυσιογνωμία μιας δεξιάς παράταξης στην πολιτική σκηνή: «Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπέρ Σαμαρά Λατινοπούλου και Νατσιός

Με την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά έσπευσε να συνταχθεί αμέσως και να τον στηρίξει η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία φέρεται να τυγχάνει της εκτίμησης του πρώην πρωθυπουργού.

«Η σημερινή διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, του Πρωθυπουργού που κράτησε την Ελλάδα όρθια το 2012-2015, αποδεικνύει ότι κάποιοι μπερδεύουν το μπόι τους με τον ίσκιο τους. Τις πατριωτικές θέσεις, τις αξίες και την Ιστορία δεν μπορεί να τις διαγράψει κανείς. Θλιβερός κατήφορος της ΝΔ», έγραψε σε ανάρτησή της στο «X» η πρόεδρος της «Φωνής Λογικής».

Παράλληλα, ανάρτηση στήριξης στον Αντώνη Σαμαρά έκανε και ο πρόεδρος της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός. «Η ΝΔ απέδειξε ότι είναι ένα μονολιθικό κόμμα. Αντί να διαγράψει τον προδότη Γεραπετρίτη, διέγραψαν αυτόν που κατήγγειλε την προδοσία», έγραψε στα social media.

Το χρονικό της διαγραφής Σαμαρά και το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου ήρθε σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου το εξώφυλλο του «Βήματος» που είχε κάποια στοιχεία από τη συνέντευξη Σαμαρά ξεκίνησαν οι εισηγήσεις για διαγραφή, με συνεργάτες του πρωθυπουργού και στελέχη της ΝΔ να λένε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η συνεχής αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να διαβάσει όλο το περιεχόμενο της συνέντευξης και όταν αυτό έγινε προχώρησε στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.

Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά για υιοθέτηση ακραίων ψευδών, διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών «οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, προσβολή στο πρόσωπο της Σακελλαροπούλου και του θεσμού της ΠτΔ με την πρόταση Σαμαρά να οριστεί ο Κώστας Καραμανλής στη θέση της και, ακόμη, για λογική πολιτικής «καμαρίλας», αλλά και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».

«Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με τη σημείωση ότι την επιδίωξε ο ίδιος και αναφορά στο 1993 λέγοντας ότι «αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Τρία χρόνια αμφισβήτησης και υπονόμευσης

Ουσιαστικά η νέα επίθεση από τον Αντώνη Σαμαρά με την κριτική εφ’ όλης της ύλης, με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ήταν το αποκορύφωμα τριών χρόνων κριτικής και υπονόμευσης της κυβέρνησης με αιχμή τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και τον γάμο των ομοφύλων. Το νέο χτύπημα, στο οποίο μάλιστα έφθασε να ζητά αποπομπή του ΥΠΕΞ, ήρθε σε μια στιγμή που ο ελληνοτουρκικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Αθήνα να έχει χαράξει σαφείς κόκκινες γραμμές. Ήταν δεδομένο ότι μια τέτοιου είδους κριτική και σαφή δήλωση της αντίθεσής του στην ασκούμενη πολιτική δεν θα έμενε αναπάντητη.

Τίθεται εκτός ΚΟ και ΝΔ ο Σαμαράς

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ κινείται ήδη και τη Δευτέρα, όταν θα ανοίξει η Βουλή, θα προχωρήσει και το τυπικό αυτής.

Όπως προβλέπει το καταστατικό της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει τον Αντώνη Σαμαρά με επιστολή του στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, Γιάννη Τραγάκη, με το ερώτημα της διαγραφής. Κατόπιν θα συνεδριάσει η επιτροπή και το πρακτικό αποστέλλεται στον πρόεδρο της ΚΟ, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ στέλνει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής.

Κρατά αποστάσεις ο Καραμανλής

Να σημειωθεί ότι λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνέντευξης, κύκλοι του Κώστα Καραμανλή, σχολιάζοντας την πρόταση Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφεραν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση» μεταξύ τους.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου για τη διαγραφή Σαμαρά

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Η απάντηση Σαμαρά στη διαγραφή του

Μετά τη διαγραφή του ο Αντώνης Σαμαράς με ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:

«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτακη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία

Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα.

Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις; Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».