Για αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter αξίας 5,6 δισ. δολαρίων και εξοπλισμού για το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας αξίας 336 εκ. ευρώ συζήτησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν.

Μετά την συνάντησή τους στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, ο Όλαφ Σολτς τόνισε για το επίμαχο ζήτημα των προμηθειών Eurofighter στην Τουρκία ότι είναι «έργο σε εξέλιξη».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το Βερολίνο έχει εγκρίνει πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και «δεσμεύεται για περισσότερες».
Η τουρκική πλευρά δίνει το κύριο βάρος της στο θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» στην αγορά από την Τουρκία των ευρωπαϊκών μαχητικών, σημείωναν ωστόσο ότι το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θέτοντας όρους για τις «ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών».
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να απέκτησαν πιο σοβαρό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.
erdogan-arthrou

Αγορά 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων

Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας.
Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει επίσης την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή, περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες, να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ.

Κατασκευή έξι υποβρυχίων και κινητήρες για φρεγάτες

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.
Στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών βρέθηκαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Γερμανό καγκελάριο να απευθύνει εκ νέου έκκληση για κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση. Δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά «πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο».

Ο Όλαφ Σολτς παράλληλα προειδοποίησε για την άνοδο της ακροδεξιάς, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε μορφή απάνθρωπου αποκλεισμού, «ούτε ο αντισημιτισμός ούτε η ισλαμοφοβία».

«Η Τουρκία επιθυμεί να αναπτύξει τη συνεργασία, να ξεπεράσει τις δυσκολίες του παρελθόντος με τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ Γερμανία για την προμήθεια προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας» τόνισε από πλευράς του ο Ερντογάν.

«Άγκυρα και Βερολίνο δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν τις τρομοκρατικές ομάδες, ιδιαίτερα το PKK, τη FETO, που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και στη Γερμανία» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε ξανά στον Βενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι έχει «επεκτατική νοοτροπία», και ότι σαφώς δεν επικεντρώνεται στο να κρατά τον πόλεμο εντός «ορισμένων ορίων».

Σε ανάλυσή της νωρίτερα, η DW, ανέφερε ότι ενώ ο καγκελάριος Σολτς θα επιδιώξει να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν για ενισχυμένη συνεργασία στο μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει τον Γερμανό καγκελάριο να άρει τις επιφυλάξεις του Βερολίνου σχετικά με τις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα.