Με την άρνηση του εμπρησμού από τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο της περιοχής Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά που κατέκαψε το Μάτι και άφησε πίσω της 104 νεκρούς, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των απολογιών των 21 κατηγορουμένων για την τραγωδία.

«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά. Δεν βάζω εγώ φωτιές, δεν είναι δική μου αμέλεια» δήλωσε ο Κ. Αγγελόπουλος ευθύς εξαρχής στην απολογία του. Ο κατηγορούμενος, μάλιστα, υποστήριξε ότι το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς δεν είναι στην περιοχή Νταού, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, αλλά η φωτιά «ήρθε από την Καλλιτεχνούπολη».

«Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ εκείνη την ημέρα δεν έβαλα φωτιά και δεν βάζω φωτιά και δεν είναι δική μου η αμέλεια. Έχω ιερό όρκο, είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν!», είπε στους δικαστές.

Υποστήριξε ότι την ημέρα της τραγωδίας έφυγε από το σπίτι του στις 12.30 και πήγε στη Ραφήνα για ψώνια. Γύρισε στις 16.20.

«Δεν είχα δει τίποτα, ούτε καπνούς ούτε φωτιά» υποστήριξε, ενώ στη συνέχεια είπε πως ενώ τακτοποιούσε τα ψώνια είδε καπνούς. «Βλέπω καπνούς πέρα από το οικόπεδο το δικό μου. Ήταν λίγα λεπτά πριν από τις πέντε. Ανέβηκα επάνω και πήρα το λάστιχο. Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν… Ήταν φερτή. Έβρεχα τους τοίχους. Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Στα 150 μέτρα τους είδα και τους έκανα νόημα και μου ζήτησαν να τους βάλω νερό», υποστήριξε ο κ. Αγγελόπουλος.

Είχε κλαδέψει δέντρα, αλλά…

Η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ρώτησε τον κατηγορούμενο εάν είχε κλαδέψει δέντρα και εκείνος απάντησε πως είχε κόψει κλαδιά τον Μάιο και τα είχε σε ένα σημείο του οικοπέδου του και έβαζε στη συνέχεια και άλλα και πως θα καλούσε τον δήμο να τα πάρει.

«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, θέλω να με απαλλάξετε. Έχω βιώσει πέντε πυρκαγιές, τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου. Δεν είμαι τρελός να πάω να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου και να καώ κι εγώ. Δεν το έχω κάνει ποτέ» επέμεινε ο κατηγορούμενος.

Ο Κ. Αγγελόπουλος επικαλέστηκε φωτογραφίες όπου απεικονίζονται δύο στύλοι της ΔΕΗ «που είναι και υποσταθμός, και καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από εμένα… Η ΔΕΗ είχε κρεμαστά καλώδια, ένας αέρας τα κούναγε. Την επόμενη ημέρα της φωτιάς ήρθαν και τα έβαλαν σε οριζόντια διάταξη. Έχουμε και τη μαρτυρία του πρώην δημάρχου, του κ. Καψάλη, ότι είδε καλώδιο να καίγεται. Και άλλος μάρτυρας είπε ότι η φωτιά ήταν σε άλλο σημείο από εμένα. Το πρώτο που έψαξε η Πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα» υποστήριξε, ενώ σημείωσε ότι από τους δρόμους της περιοχής «περνούν κυνηγοί, επισκέπτες, μελισσουργοί, αυτοκίνητα και κάποιοι κάνουν και αγώνες moto cross».

ΕΙΣAΓΓΕΛΕΑΣ: Σε μη αντιπυρική περίοδο βάζατε φωτιά;
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Ποτέ, καταλαβαίνω ότι αυτό κάνει τζιζ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχει περάσει ποτέ περαστικός και έχει βάλει φωτιά;
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Η φωτιά ήρθε από αλλού.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από πού;
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Από την Καλλιτεχνούπολη, το επιβεβαιώνουν και οι ασύρματες επικοινωνίες.

Ο κ. Αγγελόπουλος στην αρχή της απολογίας του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε στους τραυματίες γρήγορη αποκατάσταση της υγείας τους.

Τι είπε ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης

Νωρίτερα, ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, υποστήριξε πως ο δήμος του διέθετε ένα άριστο κέντρο επικοινωνιών και επιχειρήσεων, ενώ υπεραμύνθηκε των ενεργειών στις οποίες είχε προβεί πριν και κατά τη διάρκεια της φωτιάς.

Πριν πέντε χρόνια, στις 23 Ιουλίου 2018, σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα, η φωτιά στο Μάτι, που άφησε πίσω της 104 νεκρούς και βύθισε στο πένθος τη χώρα.