Με μια οργίλη ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ξέσπασε για τις «απαράδεκτες διαρροές» στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που συνέβαιναν ακόμα και κατά τη διάρκειά της!

Ο Κ. Τασούλας, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, τόνισε ότι η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν.

Υπενθύμισε, δε, ότι, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Ο κ. Τασούλας εξαπέλυσε σαφείς αιχμές κατά όσων φέρουν την ευθύνη για τις διαρροές, φωτογραφίζοντας κόμματα της αντιπολίτευσης:

«Δεν γίνεται να ζητούμε την ενεργοποίηση επιτροπών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα οι ίδιοι να περιφρονούμε και να καταπατούμε τον τρόπο λειτουργίας τους, στον οποίον όλοι έχουμε συμφωνήσει» τόνισε, και ανέφερε ότι επικοινώνησε με όλα τα κόμματα, ζητώντας να τηρήσουν υπεύθυνη στάση.

«Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής:

«Όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Ελλήνων, μέσω συγκεκριμένων προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών, ανέλαβε, πέραν της Δικαιοσύνης, ένα σοβαρό μέρος ελέγχου της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

»Προβλέπεται συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την Παρασκευή 26/8, συζήτηση και απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα 29/8, βάσει της νέας αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του Νοεμβρίου του 2019, και ήδη σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξέφρασε την απαιτούμενη θετική γνώμη της για το διορισμό του πρέσβη κ. Δεμίρη, ως νέου διοικητού της ΕΥΠ.

Όμως, η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε ”σουρωτήρι”, δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν.

Σημειώνω εδώ ότι, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα, στο ξεκίνημα αυτών των διαδικασιών, να τονίσω την ανάγκη πιστής τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Δεν γίνεται να ζητούμε την ενεργοποίηση επιτροπών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα οι ίδιοι να περιφρονούμε και να καταπατούμε τον τρόπο λειτουργίας τους, στον οποίον όλοι έχουμε συμφωνήσει. Ήδη επικοινώνησα και αναζήτησα από όλα τα κόμματα την υπεύθυνη προς τούτο στάση και συμπαράστασή τους».

Οι «διαρροές» ΣΥΡΙΖΑ που εξόργισαν τον πρόεδρο της Βουλής

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Θεσμών στην κεκλεισμένη των θυρών συνεδρίασή της εξέλεξε κατά πλειοψηφία (καθώς η αντιπολίτευση καταψήφισε) τον κ. Δεμίρη ως νέο διοικητή της ΕΥΠ.

Κατά την τετράωρη συνεδρίαση, πηγές της αντιπολίτευσης διέρρεαν σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης ότι ο κ. Δεμίρης κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα για το κατά πόσο παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές, ο κ. Δεμίρης φέρεται να είπε «έχω την πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, apriori κανείς δεν εξαιρείται». Η φράση αυτή ερμηνεύθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης ως «ομολογία πως όντως υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνται», γεγονός που προκάλεσε ένταση και διαξιφισμούς στην αίθουσα.

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως «ακόμα και από αυτή την προσχηματική διαδικασία, όχι απλώς δεν διαψεύστηκαν αλλά επιβεβαιώθηκαν οι βεβαιότητες που έχει ο μέσος Έλληνας ότι παρακολουθούνται και πολιτικοί και δημοσιογράφοι».

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε και σχετική «διαρροή», κάνοντας λόγο για «βόμβα Δεμίρη».

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν μετά το τέλος της συνεδρίασης πως για μια ακόμα φορά μια απόρρητη διαδικασία “κανιβαλίστηκε και διαστρεβλώθηκε”.