Στα γνωστά πλαίσια των αλληλοκατηγοριών σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν στις ομιλίες τους οι Κυριάκος Μητοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, κατά την αναμέτρησή τους τους στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα για το επικοινωνιακό σόου που στήθηκε λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, με τον δεύτερο να του καταλογίζει «τυμβωρυχίες και ψέματα».

«Έγιναν λάθη, αλλά στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Τσίπρα να υποχρεώνεται έμμεσα σε απολογία για τα όσα συνέβησαν. «Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη της μεγάλης καταστροφής», ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ψεύτικη συγγνώμη». «Δεν έλειψαν τα λάθη», παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε παρακαταθήκη την κουλτούρα των εκκενώσεων.

«Στήνατε σόου και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να κάνεις τα δύο χιλιάρικα»

Ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι στον κ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι αν και δεν είχε πρόθεση να αναφερθεί στο παρελθόν, τον αναγκάζει να το κάνει.

«Θα ήταν εύκολο για εμένα να βάλω τον πήχη στο δικό σας ύψος κ. Τσίπρα. Όμως είχαμε το θάρρος να το βάλουμε πιο ψηλά και το θάρρος να πούμε ότι ναι περάσαμε από κάτω», είπε, προσθέτοντας: «Είπατε ότι θα μας στείλει ο ελληνικός λαός το 112 να μας εκκενώσει από την εξουσία. Δεν είχα πρόθεση και το καταλάβατε από την πρωτολογία να αναφερθώ στο παρελθόν. Με αναγκάζετε να το κάνω.

Να σας διαβάσω κάτι και να μου πείτε πώς αισθάνεστε που εσείς κατηγορείτε εμένα για έλλειψη ενσυναίθησης. Εσείς 3 χρόνια μετά το Μάτι πώς απαντάτε σε αυτή την κυρία που γράφει: “αν έβλεπες το κορμί σου να λιώνει από το θερμικό φορτίο. Αν έδινες DNA για να αναζητήσεις τους δικούς σου που έμοιαζαν με κούτσουρο θα κατανοούσες την ανάγκη της εκκένωσης”. Και μιλάτε εσείς για ενσυναίσθηση. Που στήνατε σόου και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνεις τα 2 χιλιάρικα, θα τα σπαταλήσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Ο κ. Μητσοτάκης δε άντεξε και στην δευτερολογία μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχίες αναδείχθηκε σε αυτή τη θέση με αυτή συνεχίζει απόδειξη ότι πετά λευκή πετσέτα στα κρίσιμα ερωτήματα που του θέτουν οι πολίτες». καταλόγισε στον πρωθυποιυργό αντιπολιτική και ανήθικη στάση. «Εμείς κριθήκαμε και αναλάβαμε τις ευθύνες μας», πρόσθεσε.

«Προστατεύσαμε πολίτες, οικισμούς και κρίσιμες υποδομές»

Αναφερόμενος στις φετινές πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εικόνα που διαμορφώνεται με τα θετικά και τα αρνητικά. «Κατορθώσαμε να μην θρηνήσουμε θύματα αν και χάσαμε τον εθελοντή Βασίλη αλλά προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Δυστυχώς καταστράφηκαν περιουσίες και δασικός πλούτος. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με επίπονο καύσωνα», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, τα δάση μετατράπηκαν σε πυριτιδαποθήκες. «Γι’ αυτό και προνοήσαμε και μετατρέψαμε σε αξιόμαχη κρατική οντότητα την πολιτική προστασία. Όσοι το αμφισβητούν ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά!» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός που εξήγησε ότι «ενεργοποιήθηκε το 112 που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση προεκλογική μετά την τραυματική εμπειρία με τις πυρκαγιές του 2018. Ενισχύθηκε η πυροσβεστική με 69 νέα εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Το αν ήταν αρκετά είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η χώρα είχε εγκαίρως προμηθευτεί περισσότερα από ποτέ εναέρια μέσα».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «παρά την ένταση του φαινομένου κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε στον στόχο να προστατέψουμε τους πολίτες, τους οικισμούς τις κρίσιμες υποδομές. Λίγοι γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη στην φωτιά της Βαρυμπόμπης για την διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης της Αττικής. Και θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ», σημείωσε.

Αλ. Τσίπρας: «Μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις»

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στο στόχαστρό του το επιτελικό κράτος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών.

«Οι πυρκαγιές έσβηναν μόνο όταν έφταναν στην θάλασσα. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί δεν τα κατάφερε το επιτελικό κράτος; Γιατί η μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση. Διαφημίζατε ένα επιτελικό κράτος που ήταν ξεχαρβαλωμένο και εσείς μειώσατε τα κονδύλια. Είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή αλλά όχι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μιχθήτω», επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στους χειρισμούς της κυβέρνησής του για την τραγωδία του 2018 στο Μάτι, θέτοντας ερωτήματα για τα πρόσωπα που είχαν επιχειρησιακή ευθύνη της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό γιατί κράτησε τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, που τις ημέρες της τραγωδίας στο Μάτι έγινε υπαρχηγός, ενώ επανέλαβε ότι ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και την οδύνη της μεγάλης καταστροφής.