Με ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει απόψε το βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις, η οικονομική στήριξη των πολιτών και οι πολιτικές πρωτοβουλίες, τις οποίες ανέπτυξε η κυβέρνηση του κατά την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων θα γίνουν πράξη.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα συνοψίσει στην ομιλία τους κεντρικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος και τις δράσεις που θα συμβάλλουν στην πρόοδο της χώρας υποσχόμενος σκληρή δουλειά για να ανταποκριθούν ο ίδιος και η κυβέρνηση του στην ισχυρή εντολή την οποία έλαβαν από τους πολίτες στις 25 Ιουνίου.

Οι κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη, όπως εξειδικεύθηκαν αυτό το τριήμερο στη Βουλή είναι:

  • Η αναβάθμιση του ΕΣΥ, που αποτελεί προσωπικό στοίχημα, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος και σκοπεύει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση της μεταρρύθμισης και την ενίσχυση του σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους για την παροχή αξιοπρεπών και δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους.
  • Η αύξηση των εισοδημάτων μέσω της ανάπτυξης, τα οφέλη της οποίας, όπως θα πει, πρέπει να μοιράζονται δίκαια σε όλους, προτρέποντας τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς στα επίπεδα της παραγωγικότητας που σημειώνει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.
  • Η μείωση των φορολογικών βαρών, ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου με την παροχή καλύτερων υπηρεσιών και συνολικά ο εκσυγχρονισμό του κράτους. Πεδία στα οποία θα κριθεί η επιτυχία της κυβέρνησης του την επόμενη τετραετία.

Ομιλία σε ενωτικό κλίμα

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εμφανιστεί εκ νέου ενωτικός και να μιλήσει ως πρωθυπουργός όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων τονίζοντας ότι «οι παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει».

Θα αναφέρει, επίσης, ότι το προοδευτικό κρίνεται στην πράξη και δεν καθορίζεται από ξεπερασμένα δίπολα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων.

Θα δηλώσει ότι είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα προκειμένου η χώρα να περάσει στο επόμενο κεφάλαιο, αφήνοντας πίσω στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών που επιδεινώθηκαν από την πρωτοφανή οικονομική περιπέτεια της τελευταίας δεκαετίας.

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει και στα εθνικά θέματα, τρία εικοσιτετράωρα πριν την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.