Σε σύγκριση ανάμεσα στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε αυτήν της κυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον ίδιο, αναμένεται να προβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, με την οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ.Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα όσα έχουν γίνει στην οικονομία, στην απασχόληση, στην εξωτερική και αμυντική πολιτική και στο κράτος δικαίου τα τελευταία 3,5 χρόνια, με στόχο να αποδείξει ότι η λάσπη και η τοξικότητα στην πολιτική ζωή όπου επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται στην αδυναμία που έχει να παρουσιάσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση και να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Ανελήφθησαν οι ευθύνες για τς παρακολουθήσεις

Στην ουσία της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι κανενός είδους υλικό δεν έχει περιέλθει σε γνώση του ιδίου ή του Μεγάρου Μαξίμου και θα τονίσει ότι, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση Ανδρουλάκη, ανελήφθησαν πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν διάφορα πράγματα στην Ε.Υ.Π., υπήρξαν θεσμικές πρωτοβουλίες για τη θωράκιση των διαδικασιών και έγιναν αλλαγές στην Υπηρεσία χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της, που είναι κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια.

Από εκεί και πέρα, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, που διερευνά όλες τις πτυχές και είναι αρμόδια να αποδώσει τις ευθύνες που θα προκύψουν, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Ειδικά στα θέματα του κράτους δικαίου, όπου ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ως τιμητής, όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, κατά τη σημερινή συζήτηση θα αναδειχθούν μια σειρά από θέματα που θα τον καταστήσουν «από κατήγορο σε κατηγορούμενο».

Τα ερωτήματα προς τον Αλ. Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει μια σειρά από ερωτήματα στα οποία θα καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει το επόμενο διάστημα, επιμένοντας σε αυτά μέχρι τις εκλογές. Θα τον καλέσει να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξαν επί των ημερών του άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων και ποια είναι η θέση του για την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Κ.Ε. επί της διακυβέρνησής του.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζουν πως ο κ. Τσίπρας επιχειρεί με την υπόθεση των παρακολουθήσεων να δημιουργήσει εντυπώσεις πριν από το πόρισμα της Δικαιοσύνης και να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα, διότι, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα από τις δικαστικές αρχές, θα αποδειχθεί το αναληθές των ισχυρισμών του σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ανοίξει την ατζέντα στα θέματα του κράτους δικαίου και της διαφάνειας καλώντας τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί για τις σακούλες με «μαύρο» χρήμα προς την Κουμουνδούρου και τα SMS για το μοίρασμα ποσοστών μεταξύ καναλαρχών για τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel.

«Ποιος ήταν, τελικά, ο καθοδηγητής πίσω από αυτό το ιδιότυπο αρχηγείο διανομής μαύρου χρήματος που, όπως καταγγέλλεται, κατευθυνόταν στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κομματικά στελέχη, κομματικά ΜΜΕ και κομματικούς μηχανισμούς προπαγάνδας;», είναι το ερώτημα που θέτουν από το Μέγαρο Μαξίμου και θα απευθύνει στον κ. Τσίπρα σήμερα ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορεί να συνεχίζει να κρύβεται για το συγκεκριμένο ζήτημα», τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

«Η ψήφος θα επιβεβαιώσει πόσο συμπαγής είναι η ΝΔ»

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει πόσο συμπαγής είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε χθες ότι «σε καμία περίπτωση η συζήτηση αυτή στη Βουλή δεν επηρεάζει τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού για τις επόμενες εκλογές» και η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον προγραμματισμό του έργου της μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.