“ Θέλουμε το κράτος να στέκεται δίπλα και να βοηθά την ιδιωτική πρωτοβουλία. Να είναι σύμμαχος των επενδυτών, σύμμαχος των επιχειρήσεων και να μην τους ταλαιπωρεί με ατέρμονες συζητήσεις. Να δίνονται καθαρές και έγκαιρες λύσεις”, τόνισε ο υφυπουργός  Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης),  Σταύρος Καλαφάτη στην ημερίδα με θέμα: “ Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη” που πραγματοποιήθηκε στην  Κομοτηνή.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο κ. Καλαφάτης, επισήμανε ότι ο  τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, ανέλαβε να φέρει κοντά, φορείς και επιχειρηματίες, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται και να αναλύσει τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Πρόσθεσε, ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την περιοχή και αυτό αποδείχτηκε με την ίδρυση Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, με πρόεδρο την Ντόρα Μπακογιάννη. “Αλλά και με τις μεγάλες παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν και υλοποιούνται, τόσο στη Θράκη, όσο και στην Ανατολική Μακεδονία”.

“ Το ενδιαφέρον μας αποδεικνύεται και από τα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, αλλά και από την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης”, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, “ ένα έργο μείζονος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής”.  Όπως είπε, πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας, ειδικά τώρα που γίνεται προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Σημείωσε, ότι η χώρα μας έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα επτά χρόνια, κοινοτικούς πόρους άνω των 70 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Επισήμανε ότι “ οι ενεργειακοί κραδασμοί της ρωσικής εισβολής ασκούν ήδη σοβαρές πιέσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της Ευρώπης”, αλλά πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική, καθώς “ έχουμε θεαματική προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση των εξαγωγών, δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, δραστική μείωση της ανεργίας, ανάπτυξη με δυναμικούς ρυθμούς”.

Χρήστος Μέτιος:  Είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  Χρήστος Μέτιος, τόνισε για το νέο αναπτυξιακό νόμο  ότι το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που θα αξιολογεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και όλες οι Περιφέρειες, θα φτάνει το 1 εκ. ευρώ
“ Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως άλλωστε όλες οι Περιφέρειες, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μας ρόλου, είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους επιχειρηματίες και στηρίζουμε την αναπτυξιακή προσπάθεια της πατρίδας μας”, σημείωσε.