Η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα ανέβει επίπεδο επιτήρησης (από κίτρινο σε πορτοκαλί), χωρίς να είναι σαφές πότε θα γίνει αυτό, αλλά με πιθανότερο να παρατηρηθεί η επιδημιολογική καμπύλη τα επόμενα ένα-δύο εικοσιτετράωρα, τότε να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, οι οποίες -σε κάθε περίπτωση- θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

Η εκτίμηση αυτή προέκυψε από την σύσκεψη, που συγκάλεσε χθες απόγευμα (Τρίτης) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του λοιμωξιολόγου καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέα.

Η σύσκεψη τελείωσε λίγο πριν από τις 20:00 και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συνεκλήθη απόψε και όχι αύριο επειδή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κύπρο.

Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν πως κατά την σύσκεψη δεν ελήφθη καμία απόφαση. Σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή, απόντος του πρωθυπουργού ο οποίος μεταβαίνει στην Κύπρο, και θα συζητήσουν στη συνέχεια τα δεδομένα.

Στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε καταταχθεί στο Επίπεδο 2 («κίτρινο»), αναμένεται να ανέβει επίπεδο («πορτοκαλί»), κάτι που θα θέσει σε εφαρμογή μέτρα που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στην Αττική (κλειστά μπαρ και εστιατόρια τα μεσάνυχτα, μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και απαγόρευση πώλησης αλκοόλ κατά τις βραδινές και πρωινές ώρες).

Οι Σέρρες, που ανέφεραν μεταξύ των πόλεων όπου παρατηρείται επιδημιολογική έξαρση οι Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς, θα περάσει από το Επίπεδο 1 («πράσινο») σε Επίπεδο 2 επιδημιολογικής επιτήρησης.

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού την Τρίτη ανήλθαν σε 667, εκ των οποίαν 250 στην Αττική και 125 στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε πως περισσότερο από το 50% των νέων διαγνώσεων εντοπίζεται πλέον εκτός Αττικής.

Επιπλέον, ο καθηγητής είπε πως η αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα, αναφέροντας πόλεις όπως τα Ιωάννινα, την Καστοριά, τις Σέρρες και φυσικά τη Θεσσαλονίκη.

Έρχονται τοπικά lockdwon σε Ιωάννινα και Καστοριά

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως η επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊό προσανατολίζεται στην αλλαγή του επιπέδου προληπτικών μέτρων στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό.
Η επικύρωση της αλλαγής χρωματισμού και αλλαγής επιπέδου επικινδυνότητας διασποράς του ιού σε περιοχές που παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να έρθει αύριο μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, και οι ανακοινώσεις σταδιακά μέχρι την Παρασκευή.

Έτσι, αρχής γενομένης από το πρωί της Τετάρτης και ως την Παρασκευή, αναμένεται να αλλάξει το επίπεδο στα Ιωάννινα από «πορτοκαλί» που είναι σήμερα σε «κόκκινο», δηλαδή Επίπεδο 4, κάτι που μεταφράζεται σε τοπικό lockdown. Στα Ιωάννινα υπολογίζεται πως υπάρχουν 263 ενεργά κρούσματα του ιού.

Παρόμοια εξέλιξη αναμένεται και για την Καστοριά, που από Επίπεδο 3 («πορτοκαλί») θα βρεθεί στο ανώτατο επίπεδο προληπτικών μέτρων, οδηγώντας ουσιαστικά την πόλη σε τοπικό lockdown, όμοιο με εκείνο που επιβλήθηκε στην Κοζάνη. Η πόλη φαίνεται πως καταγράφει 124 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.

Αντίστοιχα, Κορινθία και Βοιωτία αναμένεται να αλλάξουν επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, από «κίτρινο» σε «πορτοκαλί» (Επίπεδο 3). Στη Βοιωτία διαπιστώθηκαν σήμερα 30 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ η Κορινθία κατέγραψε 7.