
Με θερμά λόγια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε μπροστά στις κάμερες τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο πρωθυπουργικό γραφείο και ακολούθησαν συνομιλίες στο τετ α τετ που είχαν οι δύο άνδρες για 25 λεπτά.
Στη συνέχεια στο δείπνο με διευρυμένη σύνθεση για άλλη 1,5 ώρα επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την αναβαθμισμένη ισχύ που διαθέτει στην περιοχή.
Η Ουάσιγκτον βλέπει την Αθήνα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό εταίρο που αποτελεί ισχυρό παίκτη σε μια σειρά από θέματα που αφορούν και την πολιτική ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η ενέργεια και η πρόσδεση των Δυτικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό άρμα και κατ’ επέκταση στη Δύση, μακριά από την επιρροή της Ρωσίας.
«Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», σημείωσε ο κ. Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία, αλλά και για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό.
ΗΠΑ: Να έχει συνέχεια η αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα, η ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα και η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Δύση ήταν από τα βασικά θέματα της συζήτησης.
Ο κ. Μπλίνκεν έφτασε στην Αθήνα απευθείας από την Άγκυρα έχοντας αποκτήσει εικόνα για τις σκέψεις και τις αιτιάσεις της τουρκικής ηγεσίας, μετά τις συναντήσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν η αποκλιμάκωση που υπήρξε μετά τον σεισμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχει συνέχεια, με την ελληνική πλευρά να έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό περνά μόνο από το χέρι της Άγκυρας, αφού αυτή είναι που πυροδοτεί τις εντάσεις.
Θα συνεχιστούν οι χαμηλοί τόνοι με την Τουρκία
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ και οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.
Κατά πόσον αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει ο Λευκός Οίκος δεν είναι σαφές σύμφωνα με αναλυτές, καθώς υπάρχουν προστριβές από τη μία πλευρά για την άρνηση του κ. Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και από την άλλη για το εκκωφαντικό «όχι» στην αναβάθμιση των F-16 της τουρκικής αεροπορίας.
Ωστόσο, κοινή εκτίμηση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι χαμηλοί τόνοι θα έχουν συνέχεια, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες – με την Τουρκία να έχει ανάγκη την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και της Δύσης στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.
Έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ
Την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ κήρυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η συνάντηση Δένδια-Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να λέει μπροστά στις κάμερες «Νίκο, φίλε μου».
Το μήνυμα πως η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και πως η ενίσχυσή της προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, έστειλε ο Νίκος Δένδιας.
Επίσης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα. Υπογράμμισε πως οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες, κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς δικαίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών. «Θα κάνουμε έναν ανοικτό διάλογο σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά προβλήματα προσέθεσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα και τους ηλεκτρικούς μας αγωγούς» επισήμανε.
Μπλίνκεν: Η φιλιά μας εξελίσσεται συνεχώς και μας οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον
«Νίκο φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ είναι πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Ο διάλογος σίγουρα αντικατοπτρίζει τη συνεργασία των δύο χωρών εδώ και 20 χρόνια. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2021. Η χώρα έχει γίνει ένας κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ. Με αυτόν τρόπο έχουν ανοίξει θέσεις εργασίας, επενδύσεις 123 εκατ. δολαρίων στη Σούδα. Θέλουμε να υποστηρίξουμε περισσότερο το ΝΑΤΟ στο θέμα της Ουκρανίας.
Η Ελλάδα βοήθησε πάρα πολύ στην Τουρκία, Αμέσως στείλατε ανθρώπους να βοηθήσουν και εσείς ήσασταν ο πρώτος ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε την Τουρκία. Θυμάμαι Νίκο πως υποσχέθηκες ότι η Ελλάδα σίγουρα θα βοηθήσει περισσότερο την Τουρκία και θα αυξηθεί η διήμερης συνεργασία ότι δεν χρειάζεται κάποια καταστροφή για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας.
Θα συζητήσουμε και για άλλες προτεραιότητες όπως την καθαρή ενέργεια η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας ήταν πραγματικά μοντέλο για την περιοχή. Έχετε δείξει εξαιρετική πρόοδο. Αυξάνεται η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή Μειώνεται η εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ελλάδα ανοίγεται στην ενεργειακή αγορά.
Επίσης οι σχέσεις των δύο λαών. Πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί ζουν στην Ελλάδα ή την επισκέπτονται. Με τον πρόεδρο μας ο οποίος χαριτολογώντας λέει τον εαυτό του Τζόι Μπαϊντενόπουλο. Είναι δύο χώρες που έχουν στενή σχέση, ακούν ίδια μουσική, βλέπουν τις ίδιες ταινίες, τρώνε το ίδιο φαγητό. Θέλουμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας στα πανεπιστήμια με ανταλλαγή φοιτητών. 30 πανεπιστήμια έχουν συνεργασία με την Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι ένας πολύ θελκτικός προορισμός για ανταλλαγή πολιτισμού. Η φιλιά μας είναι μία σχέση που εξελίσσεται συνεχώς και μας οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον και για τους δυο μας.
Τι περιλαμβάνει ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.
Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι οι εξής: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.