
Με θερμά λόγια έγινε δεκτός στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου αναμένεται να συζητηθούν θέματα κορυφαίου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.
Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι προγραμματισμένο για σήμερα στις 22:30 (ώρα Ελλάδος). Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του ίδιου και της συζύγου του, Μαρέβας Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.
Ο Κ. Μητσοτάκης έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μερικές ώρες και θα φιλοξενηθεί στο Blair House στην λεωφόρο Πενσυλβάνια. Εκεί τον υποδέχτηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης, με τον οποίο προ ημερών ο πρωθυπουργός είχε την πρώτη του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Καλωσορίσατε πρωθυπουργέ! Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα τον υποδέχτηκε στην Ουάσινγκτον και το Blair House, στο οποίο κυματίζει η ελληνική σημαία. Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για μια επιτυχημένη επίσκεψη» ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα ανεβάζοντας στο twitter φωτογραφίες από την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.
Μεταξύ των θεμάτων, που θα θέσει ο πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο είναι αυτό της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της χώρας μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και τις παράνομες τουρκικές αξιώσεις. Θα τονίσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα σέβεται και τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και αυτό αξιώνει και από την γειτονική χώρα ώστε να μπορεί να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος για την μόνη διαφορά που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες.
Ταυτόχρονα, θα αναδείξει με αυτό τον τρόπο τους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής, σε μια κρίσιμη συγκυρία, οι προκλήσεις της Τουρκίας. Και θα θυμίσει ότι είναι μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν τηρεί την ενιαία στάση της Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας μη επιβάλλοντας τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από την Δυτική Συμμαχία.
Στο τραπέζι και τα F-35 με συμμετοχή στο πρόγραμμα
Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα διεκδικεί να κερδίσει την συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35, κάτι που έχασε η Άγκυρα μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S400. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θα βάλει στο τραπέζι την συμπαραγωγή του αεροσκάφους 5ης γενιάς με την συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Κάτι που θα αποφέρει σημαντικά αμυντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, με την ελληνική πλευρά να είναι αισιόδοξη για την κατάληξη της συζήτησης. Το αμυντικό αποτύπωμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν συνοδευτεί από την απόκτηση F-35. Η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος για την ένταξή τους στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έχει συνοδευτεί από όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ ο νόμος που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο προβλέπει την έγκριση ταχείας παράδοσης οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 παραγγελθεί από την Ελλάδα.
Επιπλέον είναι ξεκάθαρο ότι το Κυπριακό καθώς επίσης οι εντεινόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ αλλά και στα Βαρώσια, θα τεθούν από τον πρωθυπουργό. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί δημόσια από το Συνέδριο της ΝΔ, ότι σε αυτό το ταξίδι θα εκπροσωπήσει τον ελληνισμό.
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.
Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.
Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.
Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.
Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.
Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.