Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από την ομογένεια στις ΗΠΑ, αλλά και από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα η πρόταση που έγινε στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζορτζ Τσούνη από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να αναλάβει τη θέση του πρεσβευτή της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα και να διαδεχθεί τον Τζέφρι Πάϊατ.

Ο Τσούνης θα γίνει ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα εάν η υποψηφιότητά του λάβει την έγκριση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις αρχές του 2022.

Ο Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και CEO του ομίλου Chartwell Hotels, που έχει στην ιδιοκτησία του, αναπτύσσει και διαχειρίζεται ξενοδοχείο σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.

Η εταιρία του έχει την ιδιοκτησία και λειτουργία των ξενοδοχείων Hilton, Marriott και Intercontinental στη Νέα Υόρκη, το Νιου Χάμσαϊρ, την Πενσιλβάνια και το Ρόουντ Άιλαντ.

Ο υποψήφιος διάδοχος του Τζέφρι Πάιατ είναι μετανάστης δεύτερης γενιάς με γονείς από την ορεινή Ναυπακτία, ο οποίος μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε τις σπουδές του από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια πήρε πτυχίο νομικής στο St. John’s University.

Από τον γραφικό Πλάτανο Ναυπακτίας

Ένα γραφικό χωριό στα ορεινά της Ναυπακτίας, o Πλάτανος, είναι η γενέτειρα του Ελληνοαμερικανού Τζορτζ Τσούνη, τον οποίο πρότεινε ο Τζο Μπάιντεν για νέο πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Μετανάστης δεύτερης γενιάς, με γονείς από την ορεινή Ναυπακτία, ο Τζορτζ Τσούνης μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης.

Παρακολουθούσε το ελληνικό σχολείο, συμμετείχε στην ελληνική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο για την 25η Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν και ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας της Αγίας Παρασκευής.

Αυτή τη στενή σχέση με την Εκκλησία και την ελληνοαμερικανική κοινότητα τη διατήρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, καθώς είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Faith and Leadership 100, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI).

Μάλιστα, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε παρασημοφορήσει τον κ. Τσούνη με το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου, την υψηλότερη αναγνώριση που απονέμει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής.

Επιπλέον, ο κ. Τσούνης έχει λάβει το Βραβείο «Justice for Cyprus», της Ομοσπονδίας Κυπριακών Αμερικανικών Οργανισμών, που του απονεμήθηκε από τον πρώην Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, και το βραβείο Athens-Wishner, που απονέμει από κοινού η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).
Το χωριό Πλάτανος από όπου κατάγεται ο Αμερικανός πρέσβης

Οικογενειακή φωτογραφία  με τους γονείς του Τσούνη από τον Πλάτανο.

Ο Τζορτζ Τσούνης δεν έχει ξεχάσει τη γενέτειρά του, τον Πλάτανο, χωριό των γονιών του στην ορεινή Ναυπακτία. Μεταξύ των λιγοστών αναρτήσεων στον λογαριασμό του στο Twitter, ξεχωρίζει εκείνη στην οποία ευχαριστεί τους γονείς του, Ελένη και Τζέιμς, για όσα του προσέφεραν.

«Ευχαριστώ μαμά και μπαμπά που είχατε το κουράγιο να αφήσετε το μικρό χωριό στην Ελλάδα και ήρθατε στις ΗΠΑ» σημείωνε το 2020, με αφορμή την 4η Ιουλίου. Την ανάρτησή του συνόδευε με μια παλαιότερη φωτογραφία των γονιών του και μια εικόνα από το γραφικό χωριό της Ναυπακτίας.

Κάτω από ένα πυκνοφυτεμένο από έλατα, γαύρα, μηλιούς, κρανιές και κέδρα δάσος σε υψόμετρο 875 μέτρα, ο Πλάτανος ατενίζει το όρος Ξεροβούνι, ύψους 1.575 μέτρων, του οποίου οι πλαγιές καλύπτονται από θαμνώδεις πρίνους, κέδρους και λίγα έλατα.

Αιτία της πρώτης κατοίκησης του Πλατάνου, που εικάζεται ότι έγινε τον 17ο αιώνα, φαίνεται ότι ήταν το δύσβατο της περιοχής, που πρόσφερε ασφάλεια απ’ τις πολεμικές συγκρούσεις Τούρκων, Ενετών και αρματολών, καθώς και τις επιδρομές ληστών και πειρατών που έπλητταν την ευρύτερη περιοχή.

Ο Τζορτζ Τσούνης επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα με τη σύζυγό του, Όλγα, και τα τρία παιδιά τους. Ο υποψήφιος Αμερικανός πρέσβης έχει αναρτήσει αρκετές φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές του διακοπές με την οικογένειά του στη χώρα μας.
Εικόνα των παιδιών του Ελληνοαμερικανού από παλιότερο ταξίδι της οικογένειας στην Ελλάδα

Ο Ελληνοαμερικανός και η σύζυγός του ίδρυσαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης τη «Συντροφιά Τσούνη για την πρόληψη ενάντια στον καρκίνο», με στόχο να παρέχουν υποτροφίες σε Έλληνες (ή πολίτες ελληνικής καταγωγής) γιατρούς και επιστήμονες που θα εκπαιδεύονταν με στόχο να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν τη χώρα.