Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
Αρχική Εθνικά Θέματα Ζημιώνουν την εξωτερική πολιτική οι δηλώσεις Τσιρώνη

Ζημιώνουν την εξωτερική πολιτική οι δηλώσεις Τσιρώνη

Αντιδράσεις και σειρά ερωτημάτων προκαλούν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Γιάννη Τσιρώνη σχετικά με την γεωγραφική θέση του Καστελόριζου, σε μια στιγμή, που δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις με διεκδικήσεις σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.

 

Τόσο η γεωγραφική, όσο και η γεωπολιτική θέση του Καστελόριζου είναι ενταγμένη από τις διεθνείς συνθήκες και τους συνακόλουθους χάρτες στα Δωδεκάνησα, τα οποία ανήκουν φυσικά στο Αιγαίο. Και παρά το γεγονός ότι το Καστελόριζο βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη του συμπλέγματος και αρκετά μακριά από τα άλλα νησιά η ένταξή του στη γραμμή των Δωδεκανήσων και άρα του Αιγαίου, είναι αναμφισβήτητη.

 

Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης δείχνει το Καστελόριζο σε ιταλικό χάρτη του Αιγαίου.

 

Επ αυτού παρουσιάστηκαν ιστορικοί χάρτες και επίσημα έγγραφα από τον  Ιωάννη Μάζη Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρο του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών. Ο κ. Μάζης υποστηρίζει ότι από τους χάρτες της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας προκύπτει ότι το Καστελόριζο ανήκει στο ΑΙγαίο. Και μάλιστα σε έναν από τους χάρτες της Ιταλίας αναφέρεται το ISOLA EGGE, που σημαίνει νησιά του Αιγαίου, ανάμεσα στα οποία εντάσσεται και το Καστελόριζο. Πέραν όμως της γεωγραφικής θέσης, σημασία έχει η γεωπολιτική οντότητα του νησιού, τόσο ως προς την ΑΟΖ, όσο και ως προς τα άλλα δικαιώματα της Ελλάδας., που απορρέουν από τις συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιο λόγο βγήκε τώρα ο κ. Τσιρώνης να κάνει αυτή την δήλωση και αν ο κάθε βουλευτής μπορεί να παρεμβαίνει σε ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις και ακολουθούνται γι αυτά συγκεκριμένοι κανόνες, βάσει των επίσημων θέσεων της χώρας.

Επιμένει ο Γιάννης Τσιρώνης

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο βουλευτής αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σημειώνοντας πως οι αντιδράσεις ορισμένων για τη γεωγραφική θέση του Καστελόριζου είτε οφείλονται σε άγνοια πατριδογνωσίας, είτε φτάνουν στην πολιτική παράκρουση. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Θα αντιμετωπίσουμε άραγε καλύτερα την τουρκική προκλητικότητα εάν θεωρήσουμε και την Κέρκυρα νησί του Αιγαίου; Οι αντιδράσεις ορισμένων για τη γεωγραφική θέση του Κααστελόριζου είτε οφείλονται σε άγνοια πατριδογνωσίας, είτε φτάνουν στην πολιτική παράκρουση. Θα αντιμετωπίσουμε άραγε καλύτερα την τουρκική προκλητικότητα εάν θεωρήσουμε και την Κέρκυρα νησί του Αιγαίου;”

Τι είχε πει ακριβώς

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, ο βουλευτής Β’ Αθήνας και νυν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε: «Το ελληνικό, ελληνικότατο Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο. Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο τι να κάνουμε τώρα. Είναι στην ανατολική Μεσόγειο είναι από κάτω. Δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα η οποία φτάνει μέχρι την Κω και την Ρόδο».

Συνεχίζοντας είπε: «Κοιτάξτε τον χάρτη. Το Καστελόριζο. Δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο σταματάει κάπου… Υπάρχει μετά το Ικάριο και το Καρπάθιο. Επειδή υπηρέτησα στο ναυτικό σας το λέω. Δείτε έναν χάρτη. Το Αιγαίο για παράδειγμα δεν είναι κάτω από την Κρήτη».

Έντονες αντιδράσεις

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο να σχολιάζει πως «οι ανεκδιήγητες απόψεις κυβερνητικών βουλευτών όπως του κ. Τσιρώνη, επιβάλλουν άμεσες απαντήσεις από τον κ. Κατρούγκαλο. Η ελαφρότητα, η επιπολαιότητα, ακόμα και η άγνοια της Κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά θέματα την καθιστούν πλέον επικίνδυνη».

Η δήλωση του κ. Τσιρώνη προκάλεσε πολλά ερωτηματικά , αλλά και αντίδραση από τον δήμαρχο του Καστελόριζου, Γιώργο Σαμψάκο, που δήλωσε:

«Εμείς δηλαδή δεν ανήκουμε στο Αιγαίο; Δεν είμαστε στα Δωδεκάνησα; Που Ανήκουμε; Εμείς από παιδιά τραγουδάμε για το Αιγαίο και για την Ελλάδα. Μου κάνει τρομερή εντύπωση η δήλωση του κυρίου Τσιρώνη.»

Η άποψη διεθνολόγων

«Τέτοιες δηλώσεις αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας, η οποία δοθείσης ευκαιρίας λέει ότι το Καστελόριζο δεν έχει θαλάσσιες ζώνες διότι δεν ανήκει σε σύμπλεγμα του Αιγαίου» τονίζουν αναφερόμενοι στο γεγονός των δηλώσεων Τσιρώνη γνωστοί διεθνολόγοι και προσθέτουν:  «Πρόκειται για μία λανθασμένη δήλωση η οποία αφήνει ανοιχτή την κερκόπορτα, για μονομερείς υπαναχώρησεις της Ελλάδας από πάγιες θέσεις μας».