Έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης με έμφαση στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων και ιδιαίτερα στην ενίσχυση των θέσεων της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία κλιμακώνεται μετά και την απειλή για αποστολή τέταρτου ερευνητικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ενημέρωση των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στάση της Τουρκίας και ύστερα από την απόφαση για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη  στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως ανακοινώθηκε η επίσκεψη έχει προγραμματισθεί για τις 4 το απόγευμα.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και την στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Ακολούθως θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ).

Νωρίτερα, στις 12:30 -και μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00- θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Οι συναντήσεις του Ν. Δένδια

Στις ΗΠΑ μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο με τον οποίο θα συζητήσουν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί, επίσης, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον καθώς και με τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Νίκος Δένδιας θα μετάσχει επιπροσθέτως στις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας (Ministerial Conference to Advance Religious Freedom) που θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον, στις 17 και 18 Ιουλίου.

Τέλος, θα παραστεί, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, καθώς και με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα, την εκδίωξη των Χριστιανών από τη Μέση Ανατολή και τις σχετικές δράσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.