Η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργείου εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε με «αυστηρό διάβημα», όπως αναφέρουν  υπηρεσιακά στελέχη, προς τον Τούρκο πρέσβη Μπουράκ Οζούγκεργκιν, επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα για το θέμα της παρενόχλησης του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, στο Αγαθονήσι.

 

Πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα εκλήθη στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών όπου επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας για την παρενόχληση του ελικοπτέρου τύπου “Σινούκ” που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 2019 από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου “F-4”.
Τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών που επιβεβαίωναν την επίδοση διαβήματος προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας δεν διευκρίνιζαν τι απάντησε η τουρκική πλευρά στις ελληνικές διαμαρτυρίες.

Η Άγκυρα παραδέχεται την πτήση των τουρκικών “Φάντομ” στην περιοχή που πετούσε το ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,αλλά αναφέρει ότι επρόκειτο για “συνήθη αποστολή”. Το ότι δεν αρνείται ότι τα δύο “F-4” βρίσκονταν στην περιοχή που πετούσε το “Σινούκ” με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά διαψεύδει ότι υπήρξε παρενόχληση, δείχνει ότι οι Τούρκοι θεωρούν ως δεδομένη τη δυνατότητα των αεροσκαφών τους να πετούν πάνω από το Αγαθονήσι, τονίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή γίνονται πτήσεις ρουτίνας…