Αιφνιδιάστηκαν όλοι στην Κύπρο από το γεγονός ότι ένας Τουρκοκύπριος πολιτικός εξελέγη ευρωβουλευτής, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκ πρώτης όψεως θα νόμιζε κανείς ότι γίνεται ένα μπέρδεμα στις επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το εθνικό θέμα.

 

Υπάρχουν όμως φωνές, ιδιαίτερα μέσα στο ΑΚΕΛ, με του οποίου το ψηφοδέλτιο εξελέγη ο Τουρκοκύπριος, που πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό επέρχεται μια έμμεση προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ότι αυτή η τακτική μπορεί να ωφελήσει και τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

Ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ είναι καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κύπρου και συγγραφέας, από τους ένθερμους υποστηρικτές της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού. Έλαβε περισσότερες από 25.000 ψήφους, αριθμός πολλαπλάσιος των 5.500 ψήφων των Τουρκοκυπρίων, που πέρασαν την Κυριακή τα οδοφράγματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος πήρε χιλιάδες ψήφους και από Ελληνοκύπριους, που προφανώς πιστεύουν ότι η παρουσία του Κιζιλγκιουρέκ στην Ευρωβουλή μπορεί να δώσει ώθηση στο διάλογο και να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους παράγοντες ώστε να ενδιαφερθούν περισσότερο για την Κύπρο.

Η καλή κατάταξη του κ. Κιζιλγιουρέκ, έστειλε το μήνυμα στην ηγεσία πως οι πολίτες επιβράβευσαν την – για πολλούς τολμηρή –  κίνησή της να συμπεριλάβει Τουρκοκύπριο στο ψηφοδέλτιο, αλλά και το ότι τα ερωτήματα του ΔΗΣΥ γύρω από την υποψηφιότητα αυτή δεν έπεισαν.

Η εφημερίδα στα κατεχόμενα «Γενί Ντουζέν», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ένας Τουρκοκύπριος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρεται στην εκλογή του Κιζιλγιουρέκ, ενώ στις εσωτερικές της σελίδες προβάλλει δηλώσεις του στην εφημερίδα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο κ. Κιζιλγιουέκ είπε στην εφημερίδα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κατάφεραν μια από κοινού επιτυχία, συνεργάστηκαν και κατάφεραν να εκλέξουν έναν Τουρκοκύπριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το άνοιγμα του ΑΚΕΛ έγινε αποδεκτό από τους ειρηνόφιλους Τουρκοκύπριους. Στις εκλογές αυτές ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο και στην προεκλογική εκστρατεία αλλά και στο αποτέλεσμα. Καταφέραμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί δυνατά. Κάναμε πολιτική σε όλο το νησί, μιλήσαμε όλες τις γλώσσες, επισκεφτήκαμε όλες τις πόλεις, αγκαλιάσαμε όλους τους ανθρώπους» είπε ο κ. Κιζιλγιουρέκ. Ευχήθηκε ακόμα όπως η εκλογή του αποτελέσει μια νέα αρχή για το μέλλον της Κύπρου.

Deutsche Welle: Θα μείνει στην ιστορία η εκλογή Τουρκοκυπρίου

«Πρώτη φορά Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Deutsche Welle, που σημειώνει πως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην K;;ypro θα μείνουν σίγουρα στην ιστορία. «Για πρώτη φορά εκλέγεται Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής με ελληνοκυπριακό κόμμα: ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ με το αριστερό ΑΚΕΛ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ιστορικό χαρακτήρα προσλαμβάνουν για την Κύπρο τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών καθώς για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, σε εκλογική διαδικασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κάλπη ανέδειξε Τουρκοκύπριο. Πρόκειται τον ένθερμο υποστηρικτή της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρο και συγγραφέα Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος πέτυχε την είσοδό του στην ευρωβουλή με τον συνδυασμό του κόμματος της Αριστεράς ΑΚΕΛ.

Σημειώνεται ότι ο Νιαζί Κιζίγιουρέκ έλαβε πέραν των 25.000 ψήφων, αριθμός πολλαπλάσιος των 5,5 χιλιάδων ψήφων των Τουρκοκυπρίων, που πέρασαν χθες τα οδοφράγματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μπλόκο στο ακροδεξιό ΕΛΑΜ

Μεγάλο διακύβευμα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας στην Κύπρο ήταν το κατά πόσον το αδερφό κόμμα της ελληνικής Χρυσής Αυγής, ΕΛΑΜ, θα κατάφερνε να δικαιώσει τις δημοσκοπήσεις και να εκλέξει ευρωβουλευτή. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού όπως φαίνεται οι ψηφοφόροι κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, επέλεξαν να πριμοδοτήσουν με την ψήφο τους τους σοσιαλιστές της ΕΔΕΚ, αφήνοντας εκτός ευρωβουλής το ΕΛΑΜ και επανεκλέγοντας τον υποψήφιο της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη.

Συγκεκριμένα στη μάχη για την έκτη Κυπριακή έδρα η ΕΔΕΚ ήταν η μεγάλη κερδισμένη με ποσοστό 10,58% έναντι του 8,25% του ΕΛΑΜ. Τα ποσοστά του εθνικιστικού κόμματος πάντως παρουσίασαν μεγάλη αύξηση δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές του 2014 είχαν λάβει ποσοστό ελάχιστα υψηλότερο από το 2.5 %

Νικητής αλλά χαμένος ο ΔΗΣΥ

Πρώτο κόμμα των χθεσινών ευρωεκλογών αναδείχθηκε το κυβερνών ΔΗΣΥ, το οποίο με ποσοστό 29,02% εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές. Στον ΔΗΣΥ πάντως είδαν τα ποσοστά τους να καταγράφουν αξιοσημείωτη μείωση, που αγγίζει σχεδόν τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες.

Δύο ευρωβουλευτές εξέλεξε επίσης το ΑΚΕΛ, το οποίο έδωσε μάχη για την πρωτιά μέχρι την τελευταία στιγμή και έλαβε ποσοστό 27,49%. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το ΔΗΚΟ με ποσοστό 13,8% και έναν ευρωβουλευτή ενώ βαριά εκλογική ήττα υπέστη το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, το οποίο έλαβε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά παρά το γεγονός ότι το κλίμα για τα κόμματα των Πρασίνων σε όλη την Ευρώπη είναι εξαιρετικά ευνοϊκό.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της αποχής στις ευρωεκλογές στην Κύπρο έφτασε το 57,20% και είναι ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι τέλος το γεγονός ότι η Κύπρος ενδέχεται να είναι η μόνη χώρα πανευρωπαϊκά που δεν εκλέγει γυναίκα ευρωβουλευτή.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE/Καθημερινή Κύπρου/Πολίτης/ Γενί Ντουζέν