Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι οι πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία την προσεχή Τετάρτη, καθώς παραμένουν ανοιχτά πολλά θέματα, μερικά από τα οποία είχε θέσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Μπορεί να προετοιμάζεται επίσημη υποδοχή με κόκκινα χαλιά και τελετές στο ανάκτορο του Ερντογάν στην Άγκυρα, αλλά είναι γνωστή η τουρκική τακτική στο να κολακεύει μπροστά, αλλά να έχει ύπουλες σκέψεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Από την άποψη αυτή και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα είχε αξιώσει ο Ερντογάν από τον Τσίπρα στην Αθήνα, δεν αποκλείεται το ταξίδι αυτό να κρύβει και παγίδες.
Ενδεικτικές των διαθέσεων της Άγκυρας είναι οι πρόσφατες συζητήσεις στο πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας,που έστειλε μηνύματα και επιχειρεί ταυτόχρονα να καθορίσει και την ατζέντα των συζητήσεων.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των συνεχιζόμενων και κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο. Οι εκδοθείσες NAVTEX των τελευταίων ημερών, στην περιοχή της Κύπρου επιβεβαιώνουν την επιθετικότητα του καθεστώτος της Άγκυρας.
Τα κύρια σημεία των τοποθετήσεων στο τουρκικό ΣΕΑ με τις αξιώσεις είναι τα εξής:
«Τονίστηκε με έμφαση ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα παρακολουθούνται στενά και θα συνεχιστούν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες».
«Τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να αποφεύγουν την έκδοση φυγόδικων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, η έκδοση τους απαιτείται από το διεθνές δίκαιο και τις υπογραφείσες συμφωνίες».
Πέραν αυτών και των όσων προβάλλει η Τουρκία για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ , αναμένεται ο Ερντογάν να επανέλθει σε θέματα της Θράκης και ειδικά στο ζήτημα της εκλογής των Μουφτήδων. Στο θέμα αυτό από ελληνικής πλευράς βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένες τροποποιήσεις ως προς την δικαιοδοσία των Μουφτήδων και επ αυτού αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις ο κ. Τσίπρας.
Από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν αναμένεται να είναι “ανοιχτοχέρης” σχετικά με τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με την λειτουργία της Σχολής της Χάλκης, κάνοντας αναφορά και στις ελευθερίες του ελληνισμού της Πόλης.
Πέραν αυτών βέβαια θα μπορούσε να είναι θετική μια διακήρυξη για αποχή από προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και για σεβασμό των διεθνών συνθηκών και του δικαίου, με σαφείς διατυπώσεις από τουρκικής πλευράς.
Με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο
Απευθυνόμενος στους πιστούς, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ναό Παναγίας Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, ο Παναγιώτατος μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη «σιωπηλή», από το 1971, Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας που χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, στον Ι.Ν. Γενεθλίων της Παναγίας, Πύλης Βελιγραδίου, στην Κωνσταντινούπολη, στην ομιλία του προς τους πιστούς, στην κοινοτική αίθουσα του ναού, ευχήθηκε, επίσης, η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία:
«Ένα από τα πρώτα ευχάριστα γεγονότα αυτού του μηνός είναι ότι μεθαύριο, την Τετάρτη, όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης τη μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονής της Αγίας Τριάδος, θα μας επισκεφθεί εκεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Τσίπρας, ο οποίος την προτεραίαν, δηλαδή την Τρίτη, θα είναι ο επίσημος φιλοξενούμενος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ερντογάν, στην Άγκυρα. Την άλλη ημέρα θα τον έχουμε εμείς στην Χάλκη» είπε και συνέχισε:
«θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Έλληνος πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών. Το ότι η επίσκεψις του κυρίου πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στη Χάλκη έχει και έναν ιδιαίτερον συμβολισμόν, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμεθα την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της»