Μετά την ομόφωνη καταδίκη από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, την ξεκάθαρη υποστήριξη του Μακρόν προς την Ελλάδα και τις κόντρες με Ουάσιγκτον

Διαβάσαμε αναλύσεις επί αναλύσεων για τις πραγματικές προθέσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με όσα είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη σχετικά με την Ελλάδα και την “χείρα φιλίας”, που δήθεν έτεινε, λέγοντας ότι επιθυμεί την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως, όμως, έχουν δείξει τα πράγματα μέχρι τώρα και από την περίοδο της ανέλιξης του Ερντογάν στην εξουσία, δεν πρόκειται για έναν πολιτικό με αγνές και αθώες προθέσεις. Όσα κάνει και όσα λέει υπακούουν σε καλά οργανωμένους σχεδιασμούς με πλήρη επίγνωση των γεωπολιτικών, ενεργειακών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων, τόσο στον περίγυρο, όσο και μέσα στη χώρα του.

Τώρα ο Ερντογάν βλέπει ότι δεν έχει λόγο να ανοίξει νέα μέτωπα με Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία και άλλες δυνάμεις από το χώρο της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής χερσονήσου. Από τη στιγμή, που έδειξαν αρνητικές διαθέσεις προς τον ίδιο οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, από τη στιγμή, που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τις κινήσεις του και από τη στιγμή, που είδε ότι δεν είναι παιχνιδάκι τα σουρτα – φέρτα στο Αιγαίο με τα πολεμικά του πλοία, διότι μπορεί να βρεθούν απέναντί τους και κάποιες σύγχρονες φρεγάτες, πέραν των άλλων ελληνικών πλοίων με τους αποφασιστικούς κυβερνήτες,  ε, τότε άλλαξε βιολί και έγινε φιλειρηνικός…

Αλλά ας δούμε τι ακριβώς είπε στη συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος:

 

«Εμείς δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο» δήλωσε κατά τη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης, που μεταδόθηκε απευθείας ταυτόχρονα από τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας, ενόψει των πρόωρων εκλογών, απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη κρίση με τις σημαίες σε βραχονησίδες.

«Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα (…). Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα (…). Γιατί να επισκιάζουμε και να κηλιδώνουμε την ειρήνη; Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσο μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη», είπε ο Ερντογάν.

“Κάναμε κι εμείς λάθη”

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε «λάθη» που έδιωξαν την ελληνική μειονότητα από την Κωνσταντινούπολη: «Για πολλά χρόνια, ο αριθμός των Ρωμιών πολιτών μας στην χώρα μας δεν ήταν μικρός. Υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες. Όμως δυστυχώς λόγω των λαθών που έγιναν και στην χώρα μας οι ρωμιοί πολίτες μας πήγαν στην Ελλάδα. Κι εμείς κάνουμε λάθη και πρέπει να τα βλέπουμε».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Ο Τσίπρας είναι ένας νέος και δυναμικός πρωθυπουργός, επιθυμεί νέα βήματα. Στην τελευταία μου επίσκεψη είδα ότι και ο πρόεδρος κινείται στο ίδιο κλίμα. Να αφήσουμε τις διαμάχες (του τύπου): “Εσύ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα”. Τελικά πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα. Όμως το να μην πράττουμε αυτά, μας δημιουργεί άλλα προβλήματα. Κι όταν δημιουργούνται, το τίμημα γίνεται βαρύ. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν αυτά, να βάλουμε μια τελεία».

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν επιθυμεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα: «Αν εκείνοι θεωρούν την Τουρκία απειλή, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε. Αλλά εμείς δεν έχουμε την λόξα να απειλούμε κανέναν».

Ερωτηθείς για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Βάρνα, όπου ετέθη το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, επανέλαβε την τοποθέτηση της Τουρκίας στη Βάρνα, όταν έθεσε το θέμα των οκτώ, που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα: «Εμείς δεν καταφέρνουμε να το εξηγήσουμε στην Ελλάδα. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα; Η Ελλάδα έγινε πρώτος σταθμός για τα μέλη της FETÖ (την οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν) που διαφεύγουν στην Ευρώπη. Αυτοί που διαφεύγουν πρώτα περνάνε από την Ελλάδα και μετά πηγαίνουν σε διαφορετικά μέρη της Ευρώπης. Πρώτα να λύσετε αυτό. Ξέρετε ότι αντιμετωπίζουμε θέμα. Στην πραγματικότητα εσείς μας βάζετε σε δύσκολη θέση. Εμείς θέλουμε να τα διευκολύνουμε τα πράγματα, εσείς δεν είστε σε αυτό το σημείο».