Στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται προς συζήτηση το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει σήμερα (Παρασκευή) το βράδυ.

 

Την Πέμπτη με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, πήρε το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

 

Θ. Παφίλης: Η υπογραφή όλων σας για να στέλνετε λαούς στο ΝΑΤΟ δεν έχει μελάνι, έχει αίμα

«Η υπογραφή όλων σας, που θα τεθεί (για το «Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ») δεν έχει μελάνι, έχει αίμα και θα σας κυνηγάει και θα το πληρώσετε πολύ ακριβά σε όλη την πολιτική ζωή που θα υπάρχει και ας είναι αρνητικός ο συσχετισμός δυνάμεων σήμερα, θα σηκώσουν κεφάλι οι λαοί. Και όσο να γίνετε πλυντήριο του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού, είναι τόσο το αίμα που δεν ξεβάφει» υπογράμμισε, μιλώντας, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ανέγνωσε αποσπάσματα από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός Ελλάδας» και «η αποστολή -δηλαδή, όπως εξήγησε, η αμερικάνικη πρεσβεία- να ενθαρρύνει την Ελλάδα να υποστηρίζει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στα σχέδια της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένων της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας ονόματος της ΠΓΔΜ και της συνεχιζόμενης υποστήριξης για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

«Η αποστολή που σας ανέθεσαν εξετελέσθη» είπε ο Θ. Παφίλης.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ