Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό εμπλοκής αεροσκαφών της σε παρενόχληση του ελικοπτέρου με το οποίο μετέβαινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Με βάση τα όσα αναφέρονται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου “Αναντολού” η Άγκυρα παραδέχεται μεν ότι πέταξαν μαχητικά της την συγκεκριμένη μέρα και ώρα, αλλά ισχυρίζεται ότι αυτά τα αεροσκάφη ήταν σε “συνήθη αποστολή”. Προφανώς η Τουρκία θεωρεί “συνήθη αποστολή” την παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι προσπαθεί ¨ντε φάκτο” να επιβάλει τους δικούς της κανόνες στην συγκεκριμένη περιοχή και να μην αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτό λαμβάνει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα όταν η παρενόχληση γίνεται σε ελικόπτερο, στο οποίο επιβαίνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Δηλαδή η Άγκυρα θέλει να στείλει με τον πιο επίσημο τρόπο το μήνυμα της “ντε φάκτο” κατάστασης με “γκριζάρισμα” της εν λόγω περιοχής.
Ειδικότερα το τηλεγράφημα του πρακτορείου “Αναντολού”, επικαλείται «πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας”, που τόνισαν ότι “τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε κανένα περιστατικό παρενόχλησης στο Αιγαίο και εκτελούσαν καθήκον ρουτίνας”.
Στο τηλεγράφημα σημειώνεται επίσης πως «ειδήσεις που δημοσιεύονται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας παρενοχλήθηκε από τουρκικά μαχητικά» και πως «οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «ουδέποτε υπήρξε τέτοια προσπάθεια από τουρκικά μαχητικά που ήταν σε συνήθη αποστολή».
Η αναφορά του Τσίπρα και το μήνυμα στην Άγκυρα
Απευθυνόμενος στην Τουρκία ο πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στην παρενόχληση που δέχθηκε το ελικόπτερο τύπου Σινούκ που τον μετέφερε στο Αγαθονίση λέγοντας:
«Ερχόμενος παρενοχλήθηκα από τουρκικά αεροσκάφη και ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε χαμηλούς ελιγμούς με σκοπό άραγε τι;», αναρωτήθηκε.
«Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης και συνεργασίας, αυτό το μήνυμα θέλω να στείλω στους γείτονες, μόνο συνεργασία και συνανάπτυξη και όχι ψευτομαγκιές, με τις οποίες ξοδεύουν κηροζίνη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Να ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί και στο πιο απομονωμένο μέρος ακόμα και κολυμπώντας. Έχουμε χέρια απλωμένα για διάλογο και συνεννόηση αλλά αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που έκαναν οι πρόγονοι μας»
Σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας τόνισε:
.”Η ιστορία αυτού του τόπου δεν είναι γραμμένη σε χρόνο αόριστο. Αλλά συνεχίζει να γράφεται, σε χρόνο ενεστώτα, σήμερα, τώρα, που αφήνουμε πίσω μια σκληρή περίοδο και η Ελλάδα σήμερα χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση. Όχι με κορώνες και λεονταρισμούς. Όχι νοσταλγώντας το παρελθόν αλλά αδράζοντας το μέλλον.”
“Η πατρίδα μας βγαίνει από μια επώδυνη κρίση που την πλήγωσε, αλλά δεν τη γονάτισε, πιο δυνατοί βγαίνουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «περισσότερο από κάθε άλλο ύψιστο καθήκον και πατριωτισμός είναι να ενισχύσουμε την προσπάθεια σας». Ανέφερε δε ότι «ήρθε δασκάλα του νηπιαγωγείου με ένα μόνο μαθητή. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί για όλα τα παιδιά γιατί θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες μα έχουν ίδια δικαιώματα. Πατριωτισμός είναι ότι βλέπατε μόνο τουρκικά κανάλια αλλά φέραμε ελληνικά κανάλια, και μονάδα αφαλάτωσης. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για όλους τους νησιώτες και ιδιαίτερα για τις ακριτικές περιοχές είναι το μεταφορικό ισοδύναμο».
«Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν υπάρχει γωνία της Ελλάδα που δεν θα υπερασπιστούμε μέσα από την κοινωνική μας πολιτική και μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα σήμερα χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση. Όχι με κορώνες και λεονταρισμούς. Όχι νοσταλγώντας το παρελθόν αλλά αδράζοντας το μέλλον. Η πατρίδα μας βγαίνει από μια επώδυνη κρίση που την πλήγωσε, αλλά δεν τη γονάτισε».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε τον στίχο του Ρήγα Βελεστινλή «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή» και τη ρήση του Διονύσιου Σολωμού «εθνικό είναι το αληθινό» για να προσθέσει «σας προτρέπω από την καρδιά μου να κάνουμε αυτά τα λόγια πράξη. Ο αγώνας για την ελευθερία είναι το υπέρτατο αγαθό».
Μετά την τελετή ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε σκάφος του Λιμενικού και επιβατικό πλοίο, τα οποία βρίσκονταν ελλιμενισμένα στο Αγαθονήσι.