Σε ασκήσεις ανοιχτά του Καστελόριζου προχωρούν Ελλάδα και Τουρκία, εκδίδοντας σχεδόν ταυτόχρονα NAVTEX, ενώ στην περιοχή νότια του νησιού παραμένει το ερευνητικό σκάφος Bilim, με κινήσεις προς δυτική κατεύθυνση.
Διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η Άγκυρα πάει σιγά – σιγά στο να εδραιώσει την παρουσία της στη θάλασσα του Καστελόριζου, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο και την ΑΟΖ της περιοχής, έστω και αν το συγκεκριμένο σκάφος διεξάγει μόνο ωκεανογραφικές έρευνες.
Η πρόκληση αυτή οδήγησε την Ελλάδα να διατηρήσει τη δυναμική παρουσία της στο Καστελόριζο, με έκδοση νέας NAVTEX και με οδηγίες προς τα πληρώματα των πλοίων.
Συγκεκριμένα η Αθήνα με τη NAVTEX 516/19 εξήγγειλε άσκηση του Πολεμικού της Ναυτικού και της Ακτοφυλακής σε Ιόνιο, Αιγαίο και τη θάλασσα του Καστελόριζου, όπως τονίζει ιδιαίτερα η οδηγία προς ναυτιλομένους. Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 18 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και θα έχει επίσημα σκοπό τον συντονισμού και thn καθοδήγηση εμπορικών πλοίων.
Με τη σειρά της, η Άγκυρα εξήγγειλε πως θα διεξάγει ναυτική άσκηση χωρίς πυρά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Παράλληλα, από τον σταθμό της Αττάλειας -που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία- εκδόθηκε νέα NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος Bilim το οποίο θα διαγράψει το διάστημα 16 με 18 Σεπτεμβρίου μια πορεία που ξεκινά νότια το ακριτικού νησιού και θα καταλήξει νοτιοδυτικά του ακριτικού νησιού.
Η Τουρκία έχει στείλει το εν λόγω ωκεανογραφικό στην περιοχή από τις 13 Σεπτεμβρίου οπότε και με την παράνομη NAVTEX 1012/19 εξήγγειλε πως θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου μέχρι και σήμερα 16 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το σήμα που έδωσε το πρωί, το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται νότια του ακριτικού νησιού.
Μονάδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί από κοντά το τουρκικό σεισμογραφικό. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στη ιστοσελίδα news.gr το σκάφος αυτό δεν συνοδεύεται από τουρκικό πολεμικό σκάφος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας κινείται στην περιοχή χωρίς να έχει προκαλέσει με πιο ακραίες ενέργειες.