Ήμασταν αυτές τις μέρες σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η αλήθεια είναι ότι βλέπαμε με μεγάλη ευχαρίστηση, σχεδόν με καμάρι, την πρόοδο των νησιωτών μας, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου σε συνάρτηση με την παραγωγή και την τυποποίηση τοπικών προϊόντων.

Οι άνθρωποι ζουν ειρηνικά, δημιουργούν, υποδέχονται τις χιλιάδες των επισκεπτών, αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις και νοιάζονται για το μέλλον, μακριά από την καλλιέργεια κλίματος αντιπαραθέσεων και εντάσεων με τους εξ ανατολών γείτονες.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Πολύβουα μελίσσια οι μικρές αγορές των νησιών από Κώ και Σύμη μέχρι Χίο και Μυτιλήνη με κόσμο να κυκλοφορεί και να ψωνίζει από αναμνηστικά βραχιολάκια μέχρι φορέματα και παπούτσια. Δυνατές οι αγορές με καταστηματάρχες, που παρουσιάζουν καλά και όχι ευτελή είδη. Πολλοί κάνουν τις προετοιμασίες από τον χειμώνα, πηγαίνοντας σε μεγάλες εμπορικές εκθέσεις για ενημέρωση και παραγγελίες προϊόντων. Εξαιρετικοί τζίροι και σε είδη δώρων, ποτά κρασιά και τυποποιημένα γλυκά.

Η Χίος, καθώς ξεπροβάλλει πίσω από το φινιστρίνι του πλοίου, φτάνοντας στο λιμάνι.

Ρώτησα μερικές κυρίες, ιδιοκτήτριες μαγαζιών στην Κω και στη Χίο και μου είπαν ότι η δουλειά πάει καλά, οπότε δεν χρειάζεται να δουλεύουν τον χειμώνα, κάτι που μου προξένησε ικανοποίηση, δοθέντος ότι έχουμε συνηθίσει σε αυτή την χώρα να γκρινιάζουμε και να με μεμψιμοιρούμε.

Δημιουργικότητα και όρεξη για δουλειά στην πόλη και στα αρχοντικά χωριά της Χίου σε όλους τους τομείς. Στα Αρμόλια συναντήσαμε την Χριστίνα Ρικανιάδη, μια δυναμική γυναίκα, που ασχολείται με τα  κεραμικά και διαθέτει ένα μαγαζί – στολίδι με ωραίες δημιουργίες. Έχει μάθει την τέχνη από τον πατέρα της και υποδέχεται με χαμόγελο τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Μας λέει ότι είναι ευχαριστημένη από την ζωή στο νησί και απολαμβάνει την χαρά της δημιουργίας όταν της λέμε ότι μας αρέσουν τα έργα της.

Η κεραμίστρια Χριστίνα Ρικανιάδη στα Αρμόλια, μπροστά στα δημιουργήματά της, που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.

Ανάλογη ευχαρίστηση εξέφρασε και μια αεικίνητη και χαριτωμένη κοπέλα στην πόλη της Χίου, που υποδεχόταν τους πελάτες σε ένα μαγαζί έμφορτο από τοπικά προϊόντα μαστίχας.  Ανάμεσα σε άλλα μου είπε ότι οι καλύτεροι πελάτες του μαγαζιού της είναι οι “απέναντι”. Νόμισα ότι εννοούσε τον κόσμο, που κάθονταν σε μια μεγάλη καφετέρια.  “Όχι, εννοώ αυτούς, που έρχονται από τον Τσεσμέ και την Σμύρη”, μου λέει. “Είναι οι καλύτεροι και οι λιγότερο απαιτητικοί πελάτες, αν λάβουμε υπόψη ότι κάποιοι δικοί μας τουρίστες μας βγάζουν το λάδι…”

Την ρώτησα για τις εκατέρωθεν διαθέσεις και ιδιαίτερα τώρα, που καλλιεργούνται εντάσεις με τους “απέναντι” εξ αιτίας και των τελευταίων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν. “Μια χαρά είναι όλα εδώ, με χιούμορ και καλή διάθεση”, μου απαντάει και προσθέτει: “Εμείς οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Την δουλειά μας κοιτάμε, ούτε νοιαζόμαστε τι κάνουν οι πολιτικοί και τι λέει ο Ερντογάν. Ο κόσμος κοιτάει την καθημερινότητά του και να περνάει καλά.”

Πιο πάνω σ΄ένα άλλο μαγαζί μας υποδέχεται στην είσοδο μια πληθωρική Τουρκάλα, που μένει χρόνια στο νησί. Χαμογελάει διαρκώς μέσα από τα κάτασπρα δόντια της και δείχνει ενθουσιασμένη με τους πελάτες, που μπαινοβγαίνουν αγοράζοντας διάφορα προϊόντα μαστίχας σε λικέρ, “υποβρύχια”, καραμέλες, λουκούμια και πολλά ακόμη.

Το λιμάνι της Χίου με τα καραβάκια και τα τουριστικά σκάφη.

Τα καραβάκια πάνε κι έρχονται από τα απέναντι παράλια, που σε ορισμένα σημεία απέχουν γύρω στα 3 μίλια. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν, αναζητούν κάτι το διαφορετικό, θαυμάζουν τα αξιοθέατα και τις αρχαιότητες, βλέπουν και καταλαβαίνουν τα όσα κρύβει η πολιτιστική κληρονομιά στα νησιά μας, εκφράζοντας φιλικά αισθήματα. Είναι και πολλοί δικοί μας εκδρομείς, που παίρνουν το καραβάκι και σε 40 λεπτά βρίσκονται στον Τσεσμέ, μια πόλη με 23.000 κατοίκους, που αναπτύσσεται διαρκώς και σήμερα είναι ένας από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς στην τουρκική ριβιέρα.

Σε έναν κόλπο βορειοδυτικά του Τσεσμέ, στο σημερινό χωριό Ildırı, κατά τη αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία Ιωνική πόλη Ερυθρές, ενώ  η περιοχή της σημερινής πόλης λεγόταν Κύσος. Η πόλη στη σημερινή θέσης της άρχισε να αναπτύσσεται κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Μετά από διάφορες μεταπτώσεις ανέκαμψε ξανά τον 19ο αιώνα, με την άφιξη μεταναστών από την Πελοπόννησο (γνωστοί ως «Μωραΐτες»). Πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή είχε 19.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 17.000 ήταν Έλληνες.

 

Η πόλη της Χίου, όμορφη και πολύβουη με πληθυσμό 52.000 κατοίκων.

Όλα αυτά τα στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών στο διαδίκτυο (Βικιπαίδεια), όπως επίσης και στα εξαιρετικά εκθέματα, που κοσμούν τα μουσεία των νησιών μας. Συνεπώς, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το τι κρύβουν ετούτα εδώ τα μάρμαρα.

Στη θάλασσα ανάμεσα σε Χίο και Τσεσμέ επικρατεί σχετική νηνεμία με 3-4 μποφόρ και 14 χιλιόμετρα την ώρα, όπως δείχνει η εφαρμογή στο κινητό. Τα καραβάκια της γραμμής και μερικά ιστιοπλοϊκά διαγράφουν άσπρες γραμμές στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Μόνο οι παραφωνίες του Ερντογάν και του Ακάρ έρχονται για να ταράξουν πάλι τα νερά, στο πλαίσιο μιας προπαγάνδας, που αποσκοπεί στο να παίζει ρόλο περιφερειακής δύναμης η Τουρκία στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και να φαντάζει ισχυρή και μεγάλη στα μάτια εκατομμυρίων ψηφοφόρων, που έτσι θα συνεχίζουν να θαυμάζουν τον Σουλτάνο, καθώς θα βγάζει λόγους με κραυγές και επεκτατικά συνθήματα μέσα από τα παλάτια της Άγκυρας.