Στόχος ήταν η προώθηση ενός μεγαλοιδεατικού σχεδιασμού

για την δημιουργία μιας βαλκανικής ομοσπονδίας

 

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Η μορφή που αναδείχτηκε στην μεταπολεμική Γιουγκοσλαβία ήταν ο Γιόζιπ Μπροζ Τίτο. Ηγέτης της γιουγκοσλαβικής αντίστασης εναντίον των ΝΑΖΙ αλλά και νικητής στον εμφύλιο που ξέσπασε ανάμεσα σε εθνικιστές και κομμουνιστές αντάρτες, που ακολούθησε την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Μετά την λήξη του πολέμου και στο πλαίσιο των ευρύτερων επιδιώξεων της Κομινφόρμ, έθεσε σε εφαρμογή την προώθηση ενός μεγαλοιδεατικού σχεδιασμού, με στόχο την δημιουργία μιας βαλκανικής ομοσπονδίας, στην γεωγραφική καρδιά της βαλκανικής χερσονήσου.

Κύριος μοχλός αυτής της προυπόθεσης υπήρξε η μετονομασία της παλιάς αποσχισθήσας, επαρχίας της Σερβίας που πριν τον πόλεμο ήταν ενταγμένη ενταγμένη με το όνομα Δημοκρατία του Βαρδάρη, στο βασίλειο Σέρβων-Κροατών και Σλοβένων την λεγόμενη πρώτη Γιουγκοσλαβία, σε σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας που θα αποτελούσε ένα από τα ομόσπονδα κράτη, της μελλοντικής διευρυμένης ομοσπονδίας αλλά και το κύριο όχημα του επεκτατισμού της καθώς σταδιακά θα επεδίωκε να προσαρτήσει την Μακεδονία του Πιρίν, που ανήκει στην Βουλγαρία και την ελληνική Μακεδονία.

Στην προσπάθεια του να υλοποιήσει το αναθεωρητικό για τα βαλκάνια αλλά και ευρύτερα τους ψυχροπολεμικούς συσχετισμούς συγκάλεσε στο JAJCE συντακτική εθνοσυνέλευση στην οποία αποφασίστηκε η αναγνώριση <<Μακεδονικού Εθνους>> η ίδρυση << Μακεδονικού Κράτους>> και η οργάνωση της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας σε ομοσπονδιακή.