Νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη βόρεια πλευρά της Κύπρου εξέδωσε η Τουρκία, αποφεύγοντας να ανακοινώσει μέχρι το βράδυ τι θα γίνει με την παραμονή του Oruc Reis στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς η προθεσμία λήγει αύριο 12 Σεπτεμβρίου.

Όλοι περίμεναν να εκδοθεί νέα NAVTEX που θα προσδιόριζε περιοχή βόρεια της σημερινής θέσης του ερευνητικού σκάφους, όπως είχε γράψει ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός τύπος, αλλά η Άγκυρα δεσμεύει τώρα θαλάσσια ζώνη βόρεια της Κύπρου.

Βέβαια δεν αποκλείεται η Τουρκία να εκδώσει νέα NAVTEX τις επόμενες ώρες ή αύριο Σάββατο, διότι συνεχίζει τις προκλήσεις παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης.

H σημερινή NAVTEX ισχύει από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Δεσμεύεται περιοχή βόρεια της Κύπρου για άσκηση με πραγματικά πυρά από τον τουρκικό στόλο.

navtex

Η νέα NAVTEX αναφέρει:

TURNHOS N/W : 1134/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 11-09-2020 16:24)
TURNHOS N/W : 1134/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, BETWEEN 12-14 SEP 20 FROM 0500Z TO 1400Z IN AREA BOUNDED BY;
SADRAZAMKÖY AREA :
35 36.55 N – 032 29.80 E
35 11.82 N – 033 00.85 E
35 26.50 N – 033 18.23 E
35 50.73 N – 032 46.80 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 141500Z SEP 20.

Απάντηση της Αγκυρας στη MED7

Η Τουρκία, εμφανώς εκνευρισμένη, από το περιεχόμενο της διακήρυξης της Ευρωμεσογειακής Συνόδου της Κορσικής,έφτασε στο σημείο να απαιτήσει από την Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοίας γύρω από το Oruc Reis.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτρικων της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, επανέφερε επίσης το ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης» των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και την «πίεση στην τουρκική μειονότητα» εξαπλώνοντας όλα τα θέματα της ατζέντας της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Τουρκία κατήγγειλε ως «προϊόν προκατάληψης» την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προειδοποίησαν την Πέμπτη για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», υποστηρίζει ο κ. Ακσόι.

Ο Tούρκος εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Ακσόι αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως η Ελλάδα πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή και προσθέτει πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.