Αν και αρκετά αργά, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αντιδράσει απέναντι στις αυθαιρεσίες της Αλβανίας σχετικά με τις δημεύσεις των περιουσιών Ελλήνων στην περιοχή της Χειμάρρας, που εδώ και πολύ καιρό έχουν έρθει στην επιφάνεια με διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις ομογενών.

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται τις τελευταίες μέρες να παίρνει πιο σαφείς θέσεις για τα εθνικά θέματα και απευθύνει μηνύματα προς γειτονικές χώρες, όπως έκανε πρόσφατα με την Τουρκία, όταν παρενοχλήθηκε το ελικόπτερό του πάνω από το Αγαθονήσι, μετά με τα Σκόπια για το θέμα των κρασιών και των ονομασιών, αλλά και τώρα με την Αλβανία για τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας. Είναι πρώτη φορά, που εκφράζεται τέτοια ευαισθησία από κυβερνητικής πλευράς, κάτι, που ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν και στην προεκλογική τακτική, μετά τα μηνύματα, που δόθηκαν στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις ως προς τα κριτήρια της ψήφου ενός μεγάλου μέρους των πολιτών κυρίως σε σχέση με τα δίκαια της Μακεδονίας.

Έτσι ο Αλ. Τσίπρας σε μια αποστροφη της ομιλίας του μετά το τέλος της τετραμερούς συνάντησης στο Βουκουρέστι έστειλε μήνυμα στα Τίρανα και την κυβέρνηση Ράμα ότι αν δεν σεβαστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας τότε θα πληγεί η ευρωπαική προοπτική της γειτονικής χώρας.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των τεσσάρων ηγετών και χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολίασε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας:

“Θα ήμουν ευτυχής να μπορούσα να πω το ίδιο και για την Αλβανία. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δυστυχώς κάποιες εξελίξεις που δυστυχώς δεν μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μία εξέλιξη αρνητική σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μια υπόθεση, η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε νομίζω ότι δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστώ”.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, “δεν είμαστε δογματικοί, βλέπουμε την κάθε χώρα ξεχωριστά, βλέπουμε τις προόδους που κάνει, βλέπουμε τα βήματα αλλά θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά”.

Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Τσίπρα ήταν οι πληροφορίες που έφθασαν στην Αθήνα και ανέφεραν ότι η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να δημεύσει την περιουσία των Ελλήνων στην Χειμάρρα και μάλιστα προχώρησε στη δημοσίευση σχετικού ΦΕΚ.