Την κοινή τους ικανοποίηση σχετικά με το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019» που κατατέθηκε στην Γερουσία εξέφρασαν το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) από την Ουάσινγκτον.
Η αμερικανική στάση το τελευταίο διάστημα και η κόντρα με την Τουρκία δείχνουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με στήριξη των ελληνικών θέσεων, αλλά και με περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με το Ισραήλ.
Το τελευταίο νομοσχέδιο «πακέτο» τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να παγιώσει το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση τους, οι δύο οργανώσεις στηρίζουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς «τα τελευταία έξι χρόνια, η AJC και το HALC τάχθηκαν υπέρ μιας πιο περιεκτικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο ομάδες συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της ομάδας Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας και για πολλές άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή. Τόσο η AJC όσο και το HALC υποστηρίζουν με ενθουσιασμό τον Νόμο για την Ασφάλεια και την Εταιρική Σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουν την έγκρισή του από το Κογκρέσο».
Θέλουν λίστα με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αμερικανικής Βουλής που ένα νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης, επικρότησε την πολιτική ηγεσία που επέδειξαν οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο και εκτίμησε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα κάνει τη διαφορά. Όπως εξήγησε, «η σημερινή Μεσόγειος επαναδιεκδικεί ένα μεγάλο μέρος της ιστορικής της σημασίας. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα επηρεάσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και πέραν αυτής».
Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο διευθύνων σύμβουλος της AJC, Ντέιβιντ Χάρις, δήλωσε ότι «σε μια εποχή που η Ανατολική Μεσόγειος αναδύεται ως μια ξεχωριστή και ζωτική γεωπολιτικά περιοχή, πρέπει να επικροτήσουμε τις προσπάθειες του Κογκρέσου για την διασφάλιση της αμερικανικής ηγεσίας και την ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών (στην περιοχή)».
Σύμφωνα με το HALC και την AJC, το νομοσχέδιο παρέχει εργαλεία για μια περιεκτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς καλύπτει την ενεργειακή συνεργασία, θέματα ασφάλειας και την αντιμετώπιση των κακόβουλων ξένων επιρροών. Ανάμεσα στα βασικά σημεία, τα οποία ξεχωρίζουν οι δύο οργανώσεις, περιλαμβάνονται:
· Η άρση του εμπάργκο για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
· Η πιο ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ στην ενεργειακή διπλωματία της περιοχής
· Η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος IMET «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (IMET) και επανεισαγωγή της στρατιωτικής βοήθειας για την Ελλάδα μέσω του προγράμματος για την «Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων» (FMF)
· Η επαναδιατύπωση περιορισμών στη μεταφορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, καθώς και η παρακολούθηση της χρήσης αμερικανικών όπλων από την Τουρκία εναντίον των συμμάχων και των εταίρων της Ουάσινγκτον
· Η παρακολούθηση της ρωσικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Έντονη ενόχληση στην Άγκυρα και στροφή προς Μόσχα
Η Τουρκία προειδοποίησε αργότερα ότι ενδέχεται να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα από την Ρωσία, αν δεν μπορέσει να αγοράσει τα αμερικανικά συστήματα Patriot και αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ, ενισχύοντας έτσι την προοπτική μιας πιο στενής αμυντικής συνεργασίας αυτής της χώρας μέλους του ΝΑΤΟ με την Μόσχα. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο τουρκικό κανάλι NTV. «Αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μας πουλήσουν τους Patriot, αύριο μπορούμε να αποκτήσουμε μια δεύτερη συστοιχία S-400, αλλά μπορούμε επίσης να αγοράσουμε και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, αν η Ουάσιγκτον αρνηθεί να τις πουλήσει τα F-35 «Αν δεν πάρουμε τα F-35, τότε θα αναγκαστούμε να τα αποκτήσουμε για τις ανάγκες μας από οπουδήποτε αλλού. Υπάρχουν τα (ρωσικά) Su-34, Su-57 και άλλα» δήλωσε ο Τσαβούσογλου στην συνέντευξη του, προσθέτοντας ότι «αυτό θα γίνεται έως ότου αρχίσουμε να παράγουμε τα δικά μας αεροπλάνα».
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ