Ως έμμεσος εκβιασμός προς την Αθήνα για επικύρωση της εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εκλαμβάνονται οι αναφορές του Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ σε “Μακεδονία”, χωρίς το “Βόρεια”, αν και έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα σημειώνουν ότι η στάση αυτή είναι ενδεικτική της πρόθεσης των Σκοπιανών να μην αλλάξουν στην πράξη την ονομασία της χώρας τους.

 

Διατηρώντας κάποια προσχήματα και προσπαθώντας να μην ρίξει λάδι στη φωτιά ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι «θα λέμε “Μακεδονία” μέχρι να κυρώσει η Αθήνα το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ»

Την ίδια ώρα προξενεί απορία η επιμονή του Ζόραν Ζάεφ  να αναφέρεται στην χώρα του με το πρώην συνταγματικό της όνομα, προκαλώντας οργή στην ελληνική κοινωνία και αμηχανία στην κυβέρνηση.

Η Αθήνα δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα τηρεί στάση αναμονής θεωρώντας μεταβατικό το διάστημα μέχρι την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
«Τυπικά ο Ζόραν Ζάεφ έχει ακόμα το δικαίωμα να κάνει χρήση του όρου Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος , πιστεύοντας όμως ότι ο Ζάεφ «θα επιδείξει καλή θέληση, όπως έκανε και στο παρελθόν.» Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε απολύτως μεταβατική κατάσταση, αλλά μέρα με τη μέρα, όλοι, και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία θα ευθυγραμμιστούν με όσα προβλέπει και επιβάλλει η Συμφωνία των Πρεσπών».

 

Προς συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Πληροφορίες, που δημοσιεύονται στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αναφέρουν ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ προετοιμάζουν μία κατ’ ιδίαν συνάντηση. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη οι πρώτες συνεννοήσεις, προκειμένου οι δυο πρωθυπουργοί να συναντηθούν σε κάποιο από τα επερχόμενα διεθνή φόρουμ. Μια τέτοια ευκαιρία θα μπορούσε να είναι η Διάσκεψη του Μονάχου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο κύριος λόγος της συνάντησης είναι να αποσαφηνιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρσπών. Ένα από αυτά είναι το ότι ο Ζόραν Ζάεφ προκλητικά χρησιμοποιεί την παλαιά συνταγματική ονομασία “Μακεδονία” αντί της νέας “Βόρεια Μακεδονία”. Το επιχείρημα του Νίκολα Ντιμιτρόφ έχει τυπικά βάση σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής των Σκοπίων, αλλά συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει ρητά ότι το αναθεωρημένο Σύνταγμα θα ετίθετο σε ισχύ πριν η Συμφωνία πάει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση.

 

Εστάλη το πρωτόκολλο για το ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πάντως, απέστειλε το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους. Τελικά δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από την Βουλγαρία, όπως είχα διαφανεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στη Σόφια να μην προβάλει εμπόδιο. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι πρόσφατα η Βουλγαρία απειλούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη που θα υπογράψει το πρωτόκολλο. Μέσα σε πέντε χρόνια ή το αργότερο μέχρι το 2024, τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών θα φέρουν τη νέα ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Κάθε αρχή και δύσκολη θα έλεγε κανείς, αλλά γεγονός παραμένει ότι τυπικά η Συμφωνία θα αργήσει να πάρει σάρκα και οστά.
Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς θα αλλάξουν τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών, τα οποία δεν λήγουν εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το 2024, οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο με το νέο όνομα του κράτους, σημειώνει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων.