Δύο πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί τα πρώτα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την παρακολούθηση του συστήματος προστασίας των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Οι πτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών στον ουρανό της Βόρειας Μακεδονίας έγιναν με προγραμματισμένα σχέδια, όπως προβλέπονται από το πλαίσιο της συμφωνίας των δύο χωρών για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας.

Στόχος των δύο αυτών πτήσεων ήταν ο έλεγχος των επικοινωνιών και τα τεστ κάλυψης των ραντάρ, όπως προβλέπει η συμφωνία, που υπογράφηκε  από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, τον προηγούμενο μήνα στα Σκόπια. Συγκεκριμένα, το μνημόνιο που υπογράφηκε από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών, προβλέπει ότι τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα περιπολούν τον ουρανό των Σκοπίων, ενώ και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας παρέχει υπηρεσίες για τις πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, έγιναν δύο πτήσεις μία στις 08:30 και μία στις 10:30 ώρα Ελλάδας και όπως σημειώνει το υπουργείο άμυνας της γείτονας χώρας πρόκειται «για πτήσεις που λειτουργούν για την προετοιμασία και την εκπλήρωση των όρων από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στο τμήμα της αεροπορίας ως ισότιμο μέλος στο σύστημα συλλογικής ασφαλείας».

Επρόκειτο για «αποστολή «Air Policing» του ΝΑΤΟ που περιλαμβάνει τη χρήση του συστήματος για την παρακολούθηση του τρόπου ελέγχου του εναέριου χώρου και τα μέσα άμυνας για την προστασία των κρατών μελών του ΝΑΤΟ», σημειώνει το πρακτορείο “MIA”.