Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
Αρχική Εθνικά Θέματα Διχάζουν οι πινακίδες για τον Έλληνα Μ. Αλέξανδρο

Διχάζουν οι πινακίδες για τον Έλληνα Μ. Αλέξανδρο

Με βανδαλισμούς υποδέχτηκαν τις νέες πινακίδες στα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας οι ακροδεξιοί εθνικιστές των Σκοπίων, που δεν αποδέχονται την ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει επίσημη αναγνώριση από την συμφωνία των Πρεσπών.

Μία από τις πινακίδες, που διευκρινίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει και είναι μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, είχε τοποθετηθεί την Τετάρτη στο άγαλμα του «Εφίππου Πολεμιστή» στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αντίστοιχες πινακίδες τοποθετήθηκαν και στα αγάλματα τουΦίλιππου του Β’ αλλά και της Ολυμπιάδας.

 

.

 

Η πινακίδα στο άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου φέρει την εξής επιγραφή στην μακεδονική, την αλβανική και την αγγλική γλώσσα: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Ωστόσο ακολούθησαν έκτροπα, καθώς κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι αφαίρεσαν την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκάλεσαν φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA.

Κοτζιάς: Aπάντηση σε όσους με έβρισαν

«Για «άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού» και «απάντηση σε όσους με έβρισαν», έκανε λόγο στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πρωτεργάτης της συμφωνίας των Πρεσπών.«Σήμερα μπήκε στα Σκόπια κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πινακίδα που λέει ότι ο Μ.Αλέξανδρος είναι Έλληνας ήρωας που ανήκει στην ιστορία των αρχαίων Ελλήνων. Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν»