Αυξάνονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η Άγκυρα δεν σκοπεύει να μείνει με τίποτα εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού, σχεδιάζοντας να διεξαγάγει έρευνες και στο τμήμα μεταξύ Ρόδου, Καστελορίζου και Καρπάθου. Η περιοχή αυτή ανέκαθεν είχε μπει «στο μάτι» της Άγκυρας και επιθυμεί να την γκριζάρει.

 

Παρά το γεγονός πως η Τουρκία εποφθαλμιά κομμάτια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα οποία υποστηρίζει τελευταία ότι είναι μάλιστα τουρκικά, δεν έχει πραγματοποιήσει έρευνες στα σημεία αυτά ποτέ μέχρι στιγμής.

Όμως ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία είχε δείξει τις διαθέσεις της, στέλνοντας το σεισμογραφικό ερευνητικό Μπαρμπαρός δυτικά της Κύπρου, στα όρια δηλαδή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι ελληνικές αρχές έστειλαν αμέσως μια φρεγάτα για να παρεμποδίσει τις ενέργειες του τουρκικού σκάφους, και έκτοτε επεξεργάζονται διάφορα σενάρια κρίσεων.

Παράλληλα, η διοίκηση του ψευδοκράτους στην Κύπρο έχει στείλει επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία ανακοινώνει στον Γ.Γ. Γκουτιέρεζ ότι τα κατεχόμενα προτίθενται να ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Απορρίπτει προειδοποίηση της Ουάσιγκντον

Η Τουρκία απέρριψε  την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον, την οποία χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική», αναφορικά με τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής (σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας), εκφράζει την ανησυχία του και καλεί την Τουρκία να μην συνεχίσει τη δραστηριότητα αυτή σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απευθύνει παρόμοιο μήνυμα στην Άγκυρα.

«Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 5ης Μαΐου, σχετικά με τις δραστηριότηες γεωτρήσεων της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα, είναι μη ρεαλιστική» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Η Άγκυρα εκτιμά ότι δεν δεσμεύεται από τις συμφωνίες οριοθέτησης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών της Μεσογείου και ότι έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τη δική της υφαλοκρηπίδα.

 

Γράφει και το ΝΑΤΟ  στα παπούτσια του ο Ερντογάν

«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και να μας στηρίξει για να αποτραπεί η ένταση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. «Μπορεί η χώρα μας σε κάποια πεδία να έχει διαφορετική άποψη. Αλλά η προτεραιότητα αυτής της συμμαχίας να αγωνίζεται με συνέπεια μαζί έναντι της κοινής απειλής αποτελεί όρο. Τα μεγαλύτερα προσκόμματα που υπάρχουν εδώ θα δώσουν το μεγαλύτερο πλήγμα στη συμμαχία μας, στο κύρος της συμμαχίας», συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία απορρίπτει τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία της για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 σημαίνει πως η Άγκυρα ψάχνει για εναλλακτικές στις διεθνείς σχέσεις της. Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με διάφορες χώρες στην περιοχή δεν είναι εναλλακτικές αλλά συμπληρωματικές, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια αναζωπύρωσης της συζήτησης για τους S400. Για να μπορεί κάποιος να κάνει εικασίες για τους ελιγμούς μας θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η ιστορία και η γεωγραφική μας θέση. Δίνουμε σημασία στο να είναι λίμνη ειρήνης η Μεσόγειος την οποία βλέπουμε ως λίκνο του πολιτισμού. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί και να προσπαθούμε να αναπτύσσουμε νέες ιδέες».

ΠΗΓΗ: in.gr/APE-MPE