Μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, που παίρνει διχαστικές διαστάσεις και μέσα στην κοινωνία, προκαλεί η υπογραφή της συμφωνίας με τα Σκόπια την Κυριακή στις Πρέσπες.
Τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Νέα Δημοκρατία, μετά τη συμφωνία για την μετονομασία της ΠΓΔΜ καταγράφει δημοσκόπηση, στην οποία αποτυπώνεται και το ποσοστό των Ελλήνων που εγκρίνουν τη συμφωνία. Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, σχεδόν επτά στους 10 πολίτες (ποσοστό 68,3%) απορρίπτουν τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Ειδικότερα, όσον αφορά το ονοματολογικό, το 73,2% των ερωτηθέντων λέει «όχι» στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ ένα ποσοστό 68,3% λέει «όχι» στη συμφωνία που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ.
Η ίδια δημοσκόπηση δίνει σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 14,4 ποσοστιαίες μονάδες, όταν σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Μάρτιο η διαφορά ήταν στις 10,3 μονάδες.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
- ΝΔ: 30,6%
- ΣΥΡΙΖΑ: 16,2%
- Κίνημα Αλλαγής: 7,5%
- Χρυσή Αυγή: 7,3%
- ΚΚΕ: 6,3%
- Ένωση Κεντρώων: 2,8%
- ΑΝΕΛ: 1,7%
- Ελληνική Λύση: 1,7%
- Λαϊκή Ενότητα: 1,6%
- Ανταρσύα: 1,2%
- Άλλο κόμμα: 3,8 %
- Αναποφάσιστοι: 19,3%
- Στην πρόθεση ψήφου με άκυρα – λευκά:
- ΝΔ: 26,4%
- ΣΥΡΙΖΑ: 14%
- Κίνημα Αλλαγής: 6,5%
- Χρυσή Αυγή: 6,3%
- ΚΚΕ: 5,5%
- Ένωση Κεντρώων: 2,4%
- ΑΝΕΛ: 1,5%
- Ελληνική Λύση: 1,5%
- Λαϊκή Ενότητα: 1,4%
- Ανταρσύα: 1%
- Άλλο κόμμα: 3,4%
- Άκυρο/λευκό: 7,3%
- Δεν θα ψηφίσω: 6,5%
- Αναποφάσιστοι: 16,3%
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει πλέον μονοψήφια ποσοστά σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, και συγκεκριμένα σε Μακεδονία και Θράκη.
Όσα έγιναν σε Πρέσπες και Οτέσοβο
Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ, αλλά και από τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Αμέσως μετά οι δύο πρωθυπουργοί μετέβησαν με σκάφος του Λιμενικού στην πόλη Οτέσοβο, όπου παρακάθισαν σε γεύμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του, έκαναν βόλτα και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μπροστά στη λίμνη. Στο Οτέσοβο μετέβησαν επίσης με τον ίδιο τρόπο οι δύο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς επίσης και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.
Νωρίτερα, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που «σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο πλευρών και μας επιτρέπει σήμερα να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας και να τους καλέσουμε να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών».
Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας την συμφωνία των δύο χωρών. «Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, που έβαλαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, του επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση,Γιοχάνες Χαν και της Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτριας γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.
«Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε ηγετικό πνεύμα, σύνεση, πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα. Οι ηγέτες αυτοί απέδειξαν όλα αυτά τα σημαντικά χαρακτηριστικά. Δεν βρίσκει κανείς πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα, δεν βρίσκει κανείς συχνά τέτοιες διπλωματικές ικανότητες», τόνισε ο Μάθιου Νίμιτς.
«Θυμάμαι πάρα πολύ καλά τα πρώτα βήματα αυτών των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών που θα ήθελα να συγχαρώ για την άρτια εργασία τους. Πολλοί άνθρωποι στέκονταν απέναντι στην πιθανότητα επίτευξης μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, αλλά τελικά τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση, στη δέσμευση, στο σθένος και στην ηγεσία καθώς και στην ελπίδα που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας» είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, μεταφορικά μιλώντας, για να φθάσουμε ως εδώ και όπως είπε και η Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας είναι μια ιστορική στιγμή. Και οι πολίτες του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν ότι ήταν μια ιστορική στιγμή έτσι ώστε να υπάρχει και γι’ αυτή τη χώρα μια προοπτική στο ΝΑΤΟ και στους υπόλοιπους θεσμούς» δήλωσε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν.
Την ίδια ώρα, σε κοντινή απόσταση από τους Ψαράδες σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, με χρήση χημικών και αναφορές για οκτώ τραυματίες. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στην δασική περιοχή, που οδηγεί στις Πρέσπες.