Τα βασικά σημεία, στα οποία πάσχει η συμφωνία των Πρεσπών ανέλυσε ο καθηγητής του Συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή “ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ” της ΕΡΤ 1 με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.
Ο κ. Γεραπετρίτης προέβη σε μια σειρά επισημάνσεων, που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε όσους παρακολούθησαν την εκπομπή, καταθέτοντας τεκμηριωμένες απόψεις και έχοντας μπροστά του το κείμενο της συμφωνίας και την ρηματική διακοίνωση, που εστάλη από τα Σκόπια.
Μεταξύ άλλων ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρει πρόβλημα στα εξής σημεία:
- Στη συνεχή αναφορά περί “μακεδονικού λαού”, με πρόσθετα στοιχεία για πολιτισμό και ιστορία, κάτι που στην ευρεία του ανάλυση παραπέμπει σε εθνότητα.
- Στην αναφορά περί φροντίδας για τον “μακεδονικό λαό” της διασποράς, όπου και αν βρίσκεται.
- Στην αγνόηση σε όλο το κείμενο και στην αποφυγή οπιασδήποτε αναφοράς σε ύπαρξη ελληνικής Μακεδονίας. Αντίθετα αναφέρεται “το βόρειο τμήμα του συμβαλλομένου μέρους”, εννοώντας την Ελλάδα.
- Στην μη αναφορά του όρου “ERGA OMNES”,δηλαδή της εφαρμογής της συμφωνίας με τον όρο Βόρεια Μακεδονία για όλες τις χρήσεις.
Τι είπε ο κ. Σωτηρέλης
Στα περισσότερα σημεία συμφώνησε με τον κ. Γεραπετρίτη και ο έτερος καθηγητής του Συνταγματικού δικαίου Γ. Σωτηρέλης, που επέμεινε περισσότερο στο ότι στη συμφωνία δεν έπρεπε να υπάρχει το “Μακεδόνες” πριν από το “Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”, διότι έτσι όπως είναι διατυπωμένο δίνει την ευχέρεια στους γείτονες να μιλούν για “μακεδονικό λαό” με ό,τι αυτόσυνεπάγεται.
Βιογραφικά στοιχεία:
Γεώργιος Γεραπετρίτης : Γεννήθηκε το 1967. Είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής
Αθηνών. Έχει πτυχίο από το Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ, LL.M. Δημοσίου Δικαίου από τη
Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και Διδακτορικό Δίπλωμα
Δικαίου από Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης: Γεννήθηκε το 1960 στη Θάσο, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης, Δημοσίου δικαίου και Συνταγματικού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.