Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, μετά και τη συμφωνία του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ με το αλβανόφωνο κόμμα BESA, αλλά και με τους αντάρτες πρώην βουλευτές του VMRO-DPMNE, ενέκρινε με 81 ψήφους την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας. 

Οι τέσσερις τροπολογίες, που ψηφίστηκαν σε μια σύντομη συνεδρίαση, αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση, μετά το τέλος της ψηφοφορίας συνεχάρη «όλους τους πολίτες και όλα τα μέλη της Βουλής που ανέλαβαν την ευθύνη, με την οποία η χώρα ανοίγει τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

«Οι πολίτες της Δημοκρατίας, μέσω των αντιπροσώπων τους στη Βουλή, σήμερα, που αποδέχθηκαν της συνταγματικές αλλαγές, έγραψαν ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η υπερψήφιση των τροπολογιών μαρτυρά «υπευθυνότητα και ισχυρό πατριωτισμό», καθώς φέρνει κοντά δύο στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι βουλευτές, αναφέρει η κυβέρνηση, «ψήφισαν μια συμφωνία που επιτρέπει τη διεθνή ολοκλήρωση και αναγνώριση της χώρας μας ως κυρίαρχου κράτους, με πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητας των Μακεδόνων και όλων των Πολιτών».

“Μακεδονική γλώσσα” και “Μακεδόνες”

Παράλληλα, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η πραγματοποίηση όλων αυτών των στόχων έγινε με προσαρμογή του γεωγραφικού προσδιορισμού.
«Επιπλέον, η Μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς απ’ όλους τους συμμάχους. Ο εθνικός μας ύμνος, η σημαία, παραμένουν ίδια και προστατεύονται. Οι πολίτες μας θα είναι Μακεδόνες/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», προσθέτει.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η σημερινή ημέρα ανοίγει ένα νέο, λαμπρό κεφάλαιο για όλους τους πολίτες της χώρας και για το μέλλον των παιδιών.

Συγχαίρουν Τσίπρας και Γ.Γ. ΝΑΤΟ

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε 0 Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγχαρητήρια από Μογκερίνι και Χαν

“Θερμά συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια επί της συνταγματικής αναθέωρησης εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν χαρακτηρίζουν την έγκριση της αλλαγής του ονόματος «σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών», σημειώνοντας πως «οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά στο μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Περιχαρής ο Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με ανάρτησή του στο twitter συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ»

Επίσης ο Ζόραν Ζάεφ με άλλο tweet ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε με την οποία «συνεχάρη όλους τους πολίτες της χώρας για την ιστορική επιτυχία και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται»