Οι Τούρκοι στρατιωτικοί και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος βρίσκουν έδαφος για επιδείξεις επικίνδυνων “παιχνιδιών” στο Αιγαίο τις τελευταίες μέρες, υπό την ανοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου και Άμυνας Π. Ρήγα, που επιθυμούν χαμηλών τόνων αντιδράσεις απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας.

 

Μετά τις δηλώσεις του Π.Καμμένου στην Κύπρο ήρθαν νέες τουρκικές υπερπτήσεις  στο Αιγαίο με παραβιάσεις του FIR Αθηνών, κάτι που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ρουτίνα με ανησυχία για πρόκληση “ατυχήματος”, αλλά και εκτιμήσεις για μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις της χώρας μας, λόγω της ανάγκης των συνεχών πτήσεων ελληνικών αεροσκαφών για τις αναχαιτίσεις.

Τόσο από πολιτικούς παράγοντες, όσο και από σχολιαστές των εθνικών θεμάτων τονίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας ακολουθεί δική του “εξωτερική πολιτική” με δηλώσεις υψηλού πατριωτικού φρονήματος, λες και όλοι οι άλλοι δεν έχουν επίγνωση τω αναγκών και των θέσεων της πατρίδας. Αυτό, προσθέτουν οι ίδιοι παράγοντες, γίνεται προφανώς για εκλογικούς – ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά ενέχει και κινδύνους διότι κλιμακώνει την τουρκική προκλητικότητα, η οποία δεν οδηγεί πουθενά και καλλιεργεί επιπλέον δημοσιεύματα στα τουρκικά Μ.Μ.Ε για τις “γκρίζες ζώνες”. Τέτοια δημοσιεύματα αναπαράγονται από γερμανικά μέσα και δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις τον τελευταίο καιρό σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων της Ελλάδας.

‘Αλλωστε η κοινή γνώμη στην Ελλάδα έχει κουραστεί να παρακολουθεί τα ίδια και τα ίδια με τους παλικαρισμούς από τη μια και τα νταϊλίκια από την άλλη πλευρά, που παίρνουν τη μορφή παραβιάσεων,  όπως έγινε και σήμερα ανήμερα Χριστουγέννων, οπότε δύο ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξαν το μεσημέρι πάνω από το Καστελόριζο, τη Στρογγύλη και τη Ρω σε 27.000 πόδια και εξήλθαν την ίδια στιγμή του FIR Αθηνών

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 15:04 μ.μ. πέταξε πάνω από το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη στα 27.000 πόδια και εξήλθε του FIR Αθηνών στο ίδιο λεπτό.

Τρία λεπτά αργότερα (15:07 μ.μ.) έτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τη Ρω στα 28.000 πόδια και εξήλθε του FIR Αθηνών επίσης μέσα στο ίδιο λεπτό.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Τι είχε πει ο Π.Καμμένος

Οι τουρκικές προκλήσεις έρχονται ανήμερα των Χριστουγέννων κινήσεις που υποτίθεται ότι στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα αποφεύγονται από τις δυο πλευρές.

Μια ημέρα πριν ο υπουργός άμυνας από την Κύπρο είχε προχωρήσει και πάλι σε σκληρές δηλώσεις. Ο κ. Καμμένος επέλεξε να στείλει ένα ακόμα αυστηρό μήνυμα προς την γείτονα κατά την επίσκεψή του ενόψει των Χριστουγέννων στις εγκαταστάσεις της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο.

«Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο θα τον τσακίσουμε, θα τον συντρίψουμε» τόνισε ο κ. Καμμένος. Αυτό δεν είναι απειλή προς κανέναν, πρόσθεσε, δεν είναι λεονταρισμός, είναι η άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας, του δικαίου. «Το ξεκαθαρίζουμε από την αρχή για να καταλάβουν όλοι ποια είναι τα όριά μας και να ξέρουν ότι το Έθνος είναι ενωμένο».