Η Ουάσινγκτον έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, δια στόματος Γουές Μίτσελ, ότι θα υποστηρίξει την οδό της νομιμότητας με συμμετοχή στο σχήμα της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι, που αποτελεί έμμεση προειδοποίηση για τυχόν αυθαίρετες ενέργειες της Τουρκίας.

 

Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» διαμηνύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα δουν φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία. Ακόμη, επισημαίνει ότι η Κύπρος είναι μια κυρίαρχη χώρα και, όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα, έχει πόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευθεί.

«Η οπτική γωνία της Τουρκίας είναι μια μειοψηφία του ενός εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μια καθαρή, ευθεία άποψη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο», τονίζει ο κ. Μίτσελ σύμφωνα με το ΑΠΕ και καθιστά σαφές ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός διαφορές ή συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους».

Μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της στην Ανατολική Μεσόγειο «και ο πιο φυσικός τρόπος», εξηγεί, «είναι να αυξήσουμε την επίσημη συμμετοχή μας στο σχήμα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ψάχνουμε τρόπους να το κάνουμε τον επόμενο χρόνο».

Ακόμη, ο Αμερικανός υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ένα δυτικό κράτος, σε μια στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή, που οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να προστατεύσουν, καθώς «αν δεν εμπλακούμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι».

Τέλος, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Γουές Μίτσελ σημειώνει ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν είναι να τη γράψουν ή να τη σφραγίσουν, αλλά να υποστηρίξουν τη βούληση Αθήνας και Σκοπίων να προχωρήσουν σε αυτή, ενώ εκτιμά ότι η επίτευξή της θα μετατρέψει τα Βαλκάνια σε οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.

Πηγή: iefimerida.gr/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ