Με συλλήψεις, παραπομπές, απαγορεύσεις και απειλές προς τις εκατοντάδες των Ελλήνων, που έσπευσαν να παραστούν στο 40πενθήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, οι αλβανικές αρχές έδειξαν τις  πραγματικές διαθέσεις τους απέναντι στην Ελλάδα και παράλληλα έδωσαν δείγματα του επιπέδου του πολιτισμού τους και του σεβασμού προς τις θρησκευτικές παραδόσεις και τα έθιμα των γειτόνων τους.

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να συλλάβουν  τον πρόεδρο της ομογενειακής οργάνωσης Ομόνοια Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, ενώ παραπέμπουν στο αυτόφωρο  τον αστυνομικό – φρουρό του Έλληνα βουλευτή που οπλοφορούσε καθ΄οδόν προς τους Βουλιαράτες.

Μετά την ένταση που δημιουργήθηκε το πρωί, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν καθ οδόν από Χειμάρρα προς Βουλιαράτες, στο χωριό Γεωργουτσάτες τον πρόεδρο της Ομόνοιας μαζί με αλλά στελέχη του παραρτήματος, που όλοι είναι μόνιμοι κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου.
Μπλόκο της αλβανικής αστυνομίας σταμάτησε το όχημά τους, έξω από τους Βουλιαράτες όπου μετέβαινε για να παραστούν στο θρησκευτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Μαζί του προσήχθησαν δύο ακόμη κάτοικοι της Χειμάρρας.

Όπως αναφέρουν μάλιστα σε ανακοίνωσή τους «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Αστυνομία για τους λόγους που οδήγησαν στην προσαγωγή και κράτησή του». Η  Ομόνοια Χειμάρρας, καλεί τις αλβανικές αρχές «να επιδείξουν σύνεση σταματώντας τις διακρίσεις εις βάρος των μελών της μειονότητας».
Την ίδια ώρα υπό κράτηση τέθηκε στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Σαράντα, στην Αλβανία ο αστυνομικός φρουρός του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του νομού Θεσπρωτίας, Βασίλη Γιόγιακα. Κατηγορείται για παράνομη οπλοφορία στην Αλβανία και θα περάσει αυτόφωρο.
Ο αστυνομικός, συνοδεύοντας τον βουλευτή, πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας μέσω της Σαγιάδας για να παρευρεθούν στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Σύμφωνα με το cnn.gr, στο χωριό Κρανιά τους σταμάτησαν αστυνομικοί της αλβανικής αστυνομίας και τους έκαναν σωματική έρευνα. Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο αστυνομικός είχε μαζί του τον ατομικό του οπλισμό και τον μετέφεραν στο Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Σαράντα, όπου και παραμένει.

Ένταση στα σύνορα και απαγόρευση

Το πρωί ένταση επικράτησε στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο φυλάκιο της Κακαβιάς, καθώς οι αλβανικές αρχές μπλόκαραν λεωφορεία με πολίτες που ήθελαν να παρευρεθούν στο μνημόσυνο.
Η αστυνομία έκανε εξονυχιστικούς ελέγχους και απαγόρευε στους πολίτες να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι αστυνομικοί έκαναν ερωτήσεις για το εάν γνώριζαν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα και σε όσους απαντούσαν αρνητικά απαγόρευαν την πρόσβαση. Δυσκολίες αντιμετώπισαν και όσοι τον γνώριζαν – ανάμεσά τους και η αδερφή του- που χρειάστηκε να περιμένουν ώρες για να περάσουν τα σύνορα.
Ένταση επικράτησε την ώρα που πολίτες επιχείρησαν να δημιουργήσουν αλυσίδα μπροστά από το συνοριακό σταθμό, απωθήθηκαν από δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας. Εκεί οι αντέδρασαν ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Η ένταση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, ενώ μετά από ένα αυτοσχέδιο μνημόσυνο, οι παρευρισκόμενοι έφυγαν.

Πάνω από 500 στο μνημόσυνο

Σε κλίμα οδύνης έγινε το 40ήμερο μνημόσυνοτου Κωνσταντίνου Κατσίφα στις Βουλιαράτες. Πάνω από 500 φίλοι, συγγενείς αλλά και απλοί πολίτες, που κατάφεραν να φτάσουν στις Βουλιαράτες, παρά το «μπλόκο» των αλβανικών αρχών, κρατούσαν ελληνικές σημαίες και έψαλλαν μαζί με τον ιερέα, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες και το βίντεο που δημοσίευσε το thessnews.gr.
Τραγική φιγούρα ήταν η μητέρα του ομογενή, που ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο γιος της δεν βρίσκεται κοντά της.  Πάντως, μετά το τέλος του μνημοσύνου, στις Βουλιαράτες επικράτησε ηρεμία.