Στο κενό κινδυνεύει να βρεθεί η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο για τις απανωτές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, που τώρα λέει στους συμπολίτες του ότι “δεν θα είμαστε “Βορειομακεδόνες”, αλλά “Μακεδόνες”, που μιλάμε την “μακεδονική” γλώσσα…”
Οι διατυπώσεις αυτές, για τις οποίες μάλιστα ο Ζάεφ επικαλείται την συμφωνία με την Αθήνα, που, όπως ισχυρίζεται αναγνωρίζει εθνικότητα και γλώσσα, έρχονται να ταράξουν τα νερά και να προϊδεάσουν για μη έγκριση της συμφωνίας στην ελληνική βουλή, εφόσον διαφωνούν κάθετα οι ΑΝΕΛ, ενώ τώρα αντιδρούν και βουλευτές από το Ποτάμι και μερικοί από το ΚΙΝΑΛ, όπως και ανεξάρτητοι, στους οποίους πόνταρε το Μαξίμου για θετική ψήφο. Ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνονται φωνές αντίδρασης, κάτι που προφανώς θέτει σε δοκιμασία την στρατηγική επιλογή του Αλ. Τσίπρα. Και αυτό διότι αν δεν εγκριθεί η συμφωνία από ελληνικής πλευράς, τότε ο Ζάεφ θα πει στους Ευρωπαίους και στο ΝΑΤΟ ότι “εγώ ψήφισα την συμφωνία, αλλά η Αθήνα ευθύνεται που δεν ολοκληρώνεται.”
Η όλη εικόνα δείχνει κλίμα αμηχανίας στην κυβέρνηση, που τηρεί σιγήν ιχθύος, προς το παρόν έστω και αν ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εμφανίζεται ψύχραιμος και αισιόδοξος.
Υπήρξε μόνο μια αντίδραση από τον Γ. Κατρούγκαλο στις πρώτες δηλώσεις του Ζάεφ, ο οποίος όμως επανήλθε μιλώντας σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων στα περί «Μακεδόνων» και «μακεδονικής γλώσσας», ισχυριζόμενος ότι κανείς δεν θα αμφισβητήσει πλέον την ταυτότητα της χώρας και ότι οι πολίτες της δεν θα πρέπει να νιώθουν ταπεινωμένοι.
«Ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά μας θα είναι Βορειομακεδόνες ή πολίτες της ΠΓΔΜ. Θα είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν τη “μακεδονική γλώσσα”», είπε μιλώντας σε δημόσια συζήτηση αναφορικά με τα σχέδια τροποποίησης του Συντάγματος, στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι οι τροπολογίες δεν θα γίνουν μέρος του Συντάγματος εάν η Ελλάδα δεν υιοθετήσει τη συμφωνία Πρεσπών και το Πρωτόκολλο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. «Έχουμε ένα πρόθεμα, το “Βόρεια”, αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα», είπε.
Απαντώντας σε επικριτικά σχόλια και ερωτήσεις επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για την ταυτότητα, επειδή «στη συμφωνία με την Ελλάδα υπάρχει αναγνώριση της “μακεδονικής” γλώσσας, της αυτοδιάθεσης μας».
«Έχουμε δει εδώ και 27 χρόνια να χανόμαστε, μπορεί να συνεχίσουμε να χανόμαστε, αλλά για να βελτιώσουμε τη ζωή εδώ στη χώρα μας και να μην γίνουμε μια χώρα συνταξιούχων, πρέπει να κρατήσουμε τους νέους, για αυτό αποφασίσαμε τέτοια βήματα», είπε καλώντας τους πολίτες της χώρας του να σκεφτούν το μέλλον της νέας γενιάς: «Ας αναρωτηθούμε -τι θα αφήσουμε στα παιδιά; Ας είμαστε σοφοί και να πάρουμε αποφάσεις. Πιστεύω ότι παρέχουμε στον λαό μας ένα μέλλον»