«Tο σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο των ελληνορωσικών σχέσεων μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρώσσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

«H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

Συνεχίζοντας, τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

«Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη στρατικοποίησης της Κύπρου, απάντησε ο Αλ. Τσίπρας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Νίκου Λιονάκη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.

 

Πούτιν: Σαχλαμέρες τα περί συνωμοσίας

Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσίας της Μόσχας κατά του Κρεμλίνου και διαφώνησε με τις απελάσεις ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον αμερικανικό παράγοντα.
«Η Ελλάδα δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις τρίτων χωρών» απάντησε ο πρωθυπουργός, που κάλεσε τη Ρωσία να μην πουλήσει S-400 στην Άγκυρα, την εποχή που διατηρεί το casus belli.

Διαφοροποίηση υπήρξε και ως προς τα ενεργειακά. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει «ανοιχτά την πολιτική της διαφοροποίησης των πηγών της ενέργειας προς την ΕΕ. Η αρχή αυτή σημαίνει πολλαπλασιασμό των πηγών κι όχι αποκλεισμό», υιοθετώντας τις πάγιες αμερικανικές θέσεις, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία προμηθεύει το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου που καταναλώνει η Ελλάδα.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνιεσε ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων καθώς και τη χαρά του για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Συζητήσαμε για την εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σε αυτό θα συμβάλλουν και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία, που δείχνει καλή δυναμική. Πέρυσι αυξήθηκε το διμερές εμπόδιο κατά 27%, ενώ φέτος αυξήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά 11%. Οι διμερείς επενδύσεις ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν.

Βασικός προμηθευτής ενέργειας η Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα.
«Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάθε χρόνο έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ πολιτισμού. Το 2019 θα έχουμε έτος γλώσσας και λογοτεχνίας, σημείωσε.

Παράλληλα, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν εκτενώς για τον τουρισμό και την ενίσχυσή του.  «Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του τουρισμού, ώστε να επισκέπτονται οι Έλληνες τα αξιοθέατα της χώρας μας», ανέφερε ο πρέοδρος Πούτιν, που αναφέρθηκε στα έργα που κάνει η κυβέρνησή του για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Μαύρη Θάλασσα και τη δημιουργία καινούριων θέρετρων στην Κριμαία

Η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας, είπε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα 3,5 χρόνια της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου στη Μόσχα του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκου Λιονάκη, αν η βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο “γέφυρας” ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες, προσέθεσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε και τις τρεις προαναφερόμενες πλευρές να αξιοποιήσουν αυτή τη σημασία και αξία της χώρας μας.

Κοιτάζουμε μπροστά, η υπόθεση αυτή έχει λήξει, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός ερωτηθείς για την απέλαση Ρώσων διπλωματών

Στο ερώτημα Ρωσίδας δημοσιογράφου για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την πατρίδα μας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε από την πλευρά του: «Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια παρομοίωση λέγοντας ότι μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε καλοκαίρι.

Εν συνεχεία, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών.

Φράση που αποδεικνύεται -συνέχισε- από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ.

Από την άλλη όμως, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν βλέπουμε μεμονωμένα γεγονότα -δηλώνοντας συγχρόνως βέβαιος ότι ήταν πράγματι μεμονωμένα τα περιστατικά αυτά- που μας ενοχλούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα και ταυτόχρονα να κοιτάμε μπροστά.

Εν κατακλείδι, κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων, ώστε να εμβαθύνουμε στην εταιρική συνεργασία.

«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές», διαβεβαίωσε ο Ρώσος Πρόεδρος

«Επίκαιρη» χαρακτήρισε εισαγωγικά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν.

«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές» τόνισε εξάλλου κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του (πριν τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις), στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Εκκινώντας από τη συμπλήρωση 190 χρόνως διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, Πολιτισμός, τουρισμός.

Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ακολουθεί προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της χώρας του, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος. 

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκαν οι δύο ηγέτες (από την ΕΡΤ) για την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας, μετά τα μνημόνια, ο Βλ. Πούτιν από την πλευρά του ευχήθηκε να ξεπεραστούν το ταχύτερο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο Ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί ακολουθεί, όπως είπε, μια προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Στη δεύτερη ερώτηση, από Ρωσίδα δημοσιογράφο, για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η σελίδα αυτή έχει κλείσει. «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών», είπε ακόμη χαρακτηρίζοντας σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας.

Η υποδοχή στο Κρεμλίνο

«Σας υποδέχομαι στη Μόσχα με ευχαρίστηση ξανά», ανέφερε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι «φέτος συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες μας». «Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να μιλήσουμε για την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μας και βέβαια για διεθνή θέματα και πώς εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο κ. Πούτιν απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

«Καλώς σας βρήκαμε κύριε Πρόεδρε», είπε ο κ. Τσίπρας ανταποδίδοντας το καλωσόρισμα του κ. Πούτιν και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ξανά στο Κρεμλίνο, μετά από τρεισήμισι χρόνια. «Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός και τα πράγματα έχουν αλλάξει», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καλύτερη οικονομικά θέση, εντούτοις οι διεθνείς εξελίξεις παραμένουν κρίσιμες», για να προσθέσει ότι «η ιστορική σχέση συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας παραμένει αναγκαία, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».

Έτοιμες να επανασυνδέσουν το νήμα των σχέσεών τους εμφανίζονται Ελλάδα και Ρωσία, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσέρχεται στις υψηλές επαφές με τους Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Μόσχα με θετική ατζέντα.

Η πρόσκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα και οι συναντήσεις που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ δίνουν τον τόνο σε αυτή την προσπάθεια πλήρους εξομάλυνσης των διαχρονικά καλών σχέσεων των δύο χωρών. Σχέσεων που διήλθαν μια σύντομη κρίση το περασμένο καλοκαίρι, με τις αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών στις οποίες προχώρησαν Αθήνα και Μόσχα.

Συμφωνίες για ενέργεια και ναυτιλία

Το ραντεβού στο Κρεμλίνο είχε «κλειδώσει» στο Παρίσι, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου ο Βλ. Πούτιν είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι τον περιμένει στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου. Έτσι, το σημερινό επίσημο τετ-α-τετ Τσίπρα-Πούτιν συνιστά την τέταρτη επίσημη συνάντηση των δύο ηγετών σε διάστημα τριών ετών (δύο επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία, στις 8 Απριλίου 2015 στη Μόσχα και στις 19 Ιουνίου 2015 στην Αγία Πετρούπολη, επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα στις 27 Μαΐου, ενώ μια ακόμη συνάντηση μεταξύ τους είχε πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο, στο περιθώριο του Φόρουμ «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» [One Belt-One Road], στις 14 Μαΐου 2017).

Στις 09:30 ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου. Αμέσως μετά μετέβη στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ακολούθησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.  Ενώ, στη συνέχεια παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας και ακολούθησε υπογραφή διμερών συμφωνιών. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλάντιμιρ Πούτιν παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Εχθές, στη συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση ο πρωθυπουργός επισήμανε τη στρατηγική στόχευση της χώρας να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Στα σχέδια της Ελλάδας είναι η υλοποίηση μιας σειράς έργων διασύνδεσης με τις βαλκανικές χώρες, ενώ το έργο του αγωγού TAP βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του. Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου ενημέρωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι «η ελληνική πλευρά δείχνει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στα έργα υποδομής που σχετίζονται με την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω της νότιας διέλευσης, έχοντας υπ’ όψιν τη συμμετοχή της στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream».

Μέσω της ρωσικής τηλεόρασης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την πεποίθηση που διατηρεί η Ελλάδα, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «ότι στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, διαμερισμού των πηγών και των ροών ενέργειας, η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream».

«Θεωρούμε ότι η δυνατότητα να υπάρξει και ένας ακόμα αγωγός, παράλληλος σε αυτήν τη διαδρομή, είναι μια δυνατότητα ρεαλιστική και μέσα στα πλαίσια για τα οποία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει όλοι να συμφωνούμε, τα πλαίσια μιας λογικής διαμερισμού και πολυδιάστατης στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές πηγές ενέργειας και τις πολλαπλές ροές ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέμε ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ», εξήγησε.

Στη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, πριν από την συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, υπογράφηκε παρουσία τους σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.ά., ενώ αναμένεται να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.

Η προετοιμασία της υπογραφής των συμφωνιών έγινε κατά τη χθεσινή 11η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας (σ.σ. είχε αναβληθεί στο πρόσφατο παρελθόν, στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων τον Αύγουστο), στην οποία συμπροέδρευσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Γιεβγκένι Ντίτριχ. Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι στις σημερινές επαφές θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Πριν από το τετ-α-τετ Τσίπρα-Πούτιν στο Κρεμλίνο, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία. Στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με την προαναγγελία εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης, τέθηκε η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνορωσικής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και η υλοποίηση κοινών έργων στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα, στους τομείς των υποδομών-μεταφορών, της τεχνολογίας κ.ά.

Το δώρο στον Αλ. Τσίπρα

Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου.

Η κίνηση του Κρεμλίνου να δωρίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό αντίγραφο της σημαίας του Λάμπρου Κατσώνη, του ελληνικού συντάγματος πεζικού που είχε συγκροτηθεί το 1777, αποτυπώνει και σε σημειολογικό επίπεδο την πρόθεση του για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων. Επισημαίνεται ότι στα αρχεία του μουσείου Ερμιτάζ βρέθηκαν τρεις σημαίες του συντάγματος και ειδικά για τον κ. Τσίπρα δημιούργησαν αντίγραφο μιας εκ των σημαιών-ευρημάτων.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο Γεν. Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, I. Μπράχος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ